Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, η μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πήρε την ιστορική απόφαση να παραπέμψει σε δίκη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα.

Η πρώτη κατηγορία αφορά την κατάχρηση εξουσίας, διότι ο Τραμπ άσκησε πίεση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία του στο Μπατλ Κρικ κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι με χαρά θα κατέθετε και θα παρουσίαζε έγγραφα στο πλαίσιο μιας δίκης στη Γερουσία με αίτημα την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ εφόσον αυτό ήταν προσήκον και απαιτείτο από τον νόμο.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι θα ήθελε οποιαδήποτε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης διεξαχθεί στη Γερουσία, να είναι σύντομης διάρκειας και χωρίς την κατάθεση νέων μαρτύρων.

Παράλληλα, ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε διαδήλωνε στην Ουάσιγκτον κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως “Ο Τραμπ πρέπει να φύγει”, “Ο κόσμος κοιτάζει”, “Προστατεύστε το Σύνταγμα”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – REUTERS

Print Friendly, PDF & Email