Αυστηρότερο νόμο για τρομοκράτες προωθεί η βρετανική κυβέρνηση

Νέα κατεπείγουσα νομοθεσία θα υποβάλει στο κοινοβούλιο η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να αντικατασταθεί ο ισχύων νόμος που προβλέπει την αυτόματη αποφυλάκιση καταδικασθέντων τρομοκρατών μόλις εκτίσουν το μισό της ποινής τους.

Ο νέος νόμος θα προωθηθεί μετά από την επίθεση με μαχαίρι κατά πολιτών στο Στρέταμ του νοτίου Λονδίνου την περασμένη Κυριακή, από 20χρονο, που είχε αποφυλακιστεί πριν από μία εβδομάδα έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή φυλάκισής του.

Σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ είπε ότι με το νέο νόμο «οποιαδήποτε αποφυλάκιση πριν από το τέλος της ποινής (τρομοκρατών) θα εξαρτάται από την εκτίμηση ρίσκου από το συμβούλιο απολύσεων».

Το αίτημα αποφυλάκισης θα μπορεί να υποβάλλεται μόνο μετά από την παρέλευση των 2/3 της επιβληθείσας ποινής.

Ο κ. Μπάκλαντ σημείωσε πως ο νέος νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας και τους τρομοκράτες που βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία, όπως με τρόπο τραγικό είδαμε στη χθεσινή περίπτωση, ένας εγκληματίας, ένα γνωστός κίνδυνος για αθώα μέλη του κοινού, απελευθερώνεται νωρίς με αυτόματη διαδικασία του νόμου, χωρίς καμία εποπτεία από το συμβούλιο απολύσεων. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε το κοινό, αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον», είπε ο Βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης.

Συμπλήρωσε πως θα επανεξεταστεί επίσης κατά πόσο είναι κατάλληλο το όριο ανώτατης ποινής για τρομοκρατικά αδικήματα και η γενικότερη δομή των ποινών.

Αμφισβητείται ο νέος νόμος για την αποφυλάκιση τρομοκρατών

Το νέο μέτρο της κυβέρνησης θα ισχύσει και για περίπου 200 καταδικασθέντες τρομοκράτες που έχουν ήδη αρχίσει να εκτίουν την ποινή τους.

Βρετανοί νομικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομική ισχύ στο νόμο κινδυνεύει να κριθεί παράνομη.

Προσθέτουν επίσης ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της είχε κριθεί επικίνδυνος τη στιγμή της αποφυλάκισής του, αλλά ο νόμος απαγόρευε τη συνέχιση της κράτησής του.

Ο πρώην ανεξάρτητος επιθεωρητής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη Βρετανία λόρδος Καρλάιλ επισήμανε ότι η αναδρομική εφαρμογή νόμων παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία. «Σίγουρα θα προσβληθεί στο δικαστήριο και δεν είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως ως προς τη νομική πρόκληση», σημείωσε.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ σχολίασε: «Δε νομίζω ότι μπορείς εκ των υστέρων να αλλάξεις το νόμο για τροφίμους που είναι ήδη στη φυλακή».

Πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι «πολιτικά πρόθυμη» να δώσει αυτή τη νομική μάχη, θεωρώντας ότι οι πολίτες θέλουν άμεση αυστηροποίηση των ποινών για τρομοκράτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,