Συμβούλιο Ευρώπης: Διάσκεψη 47 Υπουργών Δικαιοσύνης για τις ψηφιακές προκλήσεις

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιούν σήμερα 14 και αύριο 15 Οκτωβρίου 2019 διάσκεψη στο Στρασβούργο, για τις ψηφιακές προκλήσεις στην δικαιοσύνη και ειδικότερα, για την πρόσβαση στη νομοθεσία, τη δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή και για τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην ποινική δικαιοσύνη.

Όπως σημειώνεται, παρόλο που τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαστήρια και να υπάρχει ισότητα μεταξύ των διαδίκων καθώς και κατάλληλες αποφάσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των δραστών.

Τονίζεται, ακόμη ότι, σε ποινικές υποθέσεις, η χρήση ιδιαίτερα αποτελεσματικών εργαλείων ψηφιακής έρευνας, εγείρει επίσης σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κείμενο της επίσημης αναγγελίας της Διάσκεψης, υπογραμμίζεται ότι:

«Ο ψηφιακός χώρος έχει τώρα μια σημαντική θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Οι εξελίξεις που σημειώνονται σε αυτόν τον τομέα παρέχουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δικαστικών θεσμών, αλλά δημιουργούν και νέες προκλήσεις.

Οι θεμελιώδεις αρχές των συστημάτων δικαιοσύνης μας, όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία των δικαστών, αλλά και το κράτος δικαίου και η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, πρέπει να προστατευθούν σε αυτόν τον νέο ψηφιακό χώρο.»

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,