Πίνακες με θέμα την Κύπρο θα κοσμούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Κύπρος δώρισε τρία έργα του Λευτέρη Ολύμπιου της σειράς “Violated Beauty” στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η κυπριακή Κυβέρνηση δώρισε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) τρία έργα του καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου, κατά τη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΔΠΔ, στη Χάγη, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρώτου Αντιπροέδρου του ΔΠΔ, Δικαστή Robert Fremr. Παρών στην τελετή ήταν επίσης ο Δεύτερος Αντιπρόεδρος, Δικαστής Marc Perrin de Brichambaut.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΠΔ πρόκειται για τρία έργα της σειράς “Violated Beauty“, που αποτυπώνουν την ελπίδα του καλλιτέχνη για περισσότερη θρησκευτική ελευθερία και συμφιλίωση.

«Αυτή η χειρονομία αποσκοπεί στο να αναδείξει την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για το έργο του Δικαστηρίου και την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη. Η Κύπρος είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής του ΔΠΔ και ενεργό μέλος της Συνέλευσης των Συμβαλλομένων Κρατών» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης κατά την τελετή.

Ο Δικαστής Fremr ευχαρίστησε από την πλευρά του την κυπριακή Κυβέρνηση για τη δωρεά και είπε ότι τα έργα αναδεικνύουν κάποια από τα βασικά θέματα που απασχολούν τις εργασίες του Δικαστηρίου, όπως τα δεινά των θυμάτων, η ισότητα βάσει του νόμου, και η επιτακτική ανάγκη για την προστασία των παιδιών από τη φρίκη των ένοπλων συγκρούσεων, είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καλλιτέχνη, τα έργα αυτά αποτελούν μέρος της μεγάλης σειράς με τον τίτλο Violated Beauty, που έγινε ειδικά για τον Καθεδρικό Ναό της Ουτρέχτης, Domkerk, και εκτέθηκε εκεί το 2014-15.

Αυτή η δουλειά έχει σαν θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και είναι εμπνευσμένη από εικόνες που κλάπηκαν από βεβηλωμένες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974, προστίθεται. Αναφέρεται ακόμη ότι τα έργα, μεγέθους 100Χ70 εκ. έκαστο, είναι ζωγραφισμένα σε ξύλο με σκόνες και κόλλα. Το κάθε ένα δίνει το δικό του μήνυμα σε σχέση με θεμελιώδη ανθρώπινα ζήτημα, όπως η προστασία του παιδιού, η ελευθερία θρησκευτικής επιλογής, και το ζήτημα των αγνοουμένων.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,