Έκτακτη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για τις αεροπορικές εταιρείες λόγω κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί νομοθετική πρόταση για να αποφευχθούν οι “ghost flights”, δηλαδή τα αεροπλάνα να πετάνε σχεδόν άδεια λόγω έξαρσης του κορωνοϊού .

Η Κομισιόν αποφάσισε να υποβάλει προς έγκριση επείγουσα νομοθεσία για την προσωρινή ανακούφιση των αεροπορικών εταιρειών από τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη χρήση θέσεων αερολιμένων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιδημίας του COVID19.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της, επεσήμανε ότι “θέλουμε να διευκολύνουμε τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τις χρονοθυρίδες των αεροδρομίων τους (time-slots), ακόμη και αν δεν εκτελούν πτήσεις στις εν λόγω θέσεις λόγω της φθίνουσας κυκλοφορίας”. Σημείωσε ότι “αυτό το προσωρινό μέτρο βοηθά τόσο τη βιομηχανία όσο και το περιβάλλον. Θα μειώσει τις πιέσεις στον κλάδο των αερομεταφορών, και ειδικότερα στις μικρότερες αεροπορικές εταιρείες, και θα μειώσει επίσης τις εκπομπές καθώς τα αεροπλάνα δεν θα πετάνε άδεια, όπως πετούν με σχεδόν  κενά αεροπλάνα, απλά για να κρατήσουν τις χρονοθυρίδες τους”.

Επίσης, η Επίτροπος για τις Μεταφορές, Αντίνα Βαλεάν, ανακοίνωσε ότι το προσωρινό αυτό μέτρο θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόσουν την ικανότητά τους ενόψει της μειωμένης ζήτησης και λόγω του επείγοντος η Κομισιόν και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν γρήγορα αυτό το μέτρο με διαδικασία συναπόφασης.

Mε πληροφορίες από KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,