Τροποποίηση του “Περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο” για τη συμμετοχή του ΟΧΣ στο “ΑΡΤΕΜΙΣ”

Πρόσβαση στον μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» δίνει στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο, το οποίο συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Η πρόσβαση στη πλατφόρμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» δίνεται στον ΟΧΣ, καθώς ο ΟΣΧ συμμετείχε στην πλατφόρμα «ΑΙΑΝΤΑΣ» η οποία χρησιμοποιείτο από τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και αναμένεται να καταργηθεί, αφού μετά την μεταφορά των καλών εργασιών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο «ΑΙΑΝΤΑΣ» χρησιμοποιείτο αποκλειστικά από τον ΟΧΣ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, η παραχώρηση της πρόσβασης του ΟΧΣ στο «ΑΡΤΕΜΙΣ» καθίσταται επιτακτική ενόψει και της λειτουργίας του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, κάτι που θα επιτρέψει και στον ΟΧΣ να έχει πρόσβαση στα δεδομένα δανειοληπτών του, που είναι δυνητικοί δικαιούχοι του σχεδίου.

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο Εστία: 12+1 απαντήσεις

Ο Aνώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου δήλωσε ότι πρόκειται για νέα νομοθεσία και ότι κρίνεται αναγκαία λόγω της επικείμενης κατάργησης του συστήματος Αίαντας ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ΟΧΣ.

Επίσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πρόσβασης  του ΟΧΣ στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων Άρτεμις επειδή έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο Εστία από το Σεπτέμβρη.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Μικελίδης, ανέφερε ότι η λειτουργία του Άρτεμις διέπεται από  οδηγία  της ΚΤ, η οποία αφορά και τις τράπεζες και τον έλεγχο των διαχειριστών των δεδομένων.

Εξήγησε επίσης ότι η χρέωση για τις τράπεζες βασίζεται σε ένα πάγιο το οποίο διαβαθμίζεται σε επτά κλίμακες και η κάθε τράπεζα και οργανισμός επιλέγει την κλίμακα, που καθορίζεται με τον αριθμό των πληροφοριών που ζητούν από την πλατφόρμα.

Πάντως ο κ. Διονυσίου είπε πως ο ΟΧΣ πήρε την επιχειρηματική απόφαση να επιλέξει το χαμηλό πάγιο, διότι εκτίμησε ότι θα έχει μικρό αριθμό επισκέψεων στην πλατφόρμα.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,