Διαμαρτυρία αγροτικών οργανώσεων για τη μη εφαρμογή του Νόμου για το χαλούμι

Κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διοργανώνουν την Παρασκευή 8/11 στις 11 π.μ. οι αγροτικές οργανώσεις και οι αιγοπροβατοτρόφοι διαισθανόμενοι τον κίνδυνο να χαθεί η παραδοσιακή υπηκοότητα του χαλουμιού που για αιώνες την κατέχουμε ως Κύπρος.

Οι αγροτικές οργανώσεις και αιγοπροβατοτρόφοι καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει αμέσως τις διαδικασίες του φακέλου για εγγραφή του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκο Χάμπα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δεν εφαρμόζει τον Νόμο του πρότυπου για το χαλούμι που είναι το CYS94/1985 και συνάμα την εφαρμογή του Υπουργικού διατάγματος του 2014, που προνοεί ότι ένα προϊόν για να ονομάζεται χαλούμι, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% αιγοπρόβειο γάλα. Επίσης με την κατοχύρωση του χαλουμιού στο μητρώο των ΠΟΠ δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) Αρ. 1151/2012, το πρόβειο, αιγινό ή πρόσμιξη αυτών θα υπερισχύουν του αγελαδινού.

Ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Μιχάλης Λύτρας, τόνισε πως εαν θέλουμε να προστατεύσουμε το χαλούμι ως κυπριακό προϊόν πρέπει να επιμείνουμε να εγγραφεί ως ΠΟΠ.

«Υποβλήθηκε ο φάκελος στις Βρυξέλλες, προχωρούσε η έγκριση του, όταν οι Τούρκοι αντέδρασαν στην εγγραφή του χαλουμιού με το πρόσχημα ότι έπρεπε να ανοίξει ο κανονισμός της πράσινης γραμμής ούτως ώστε να επιτρέπεται να διέρχονται προϊόντα ζωικής προέλευσης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Τότε συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία του Γιούνκερ εδώ στην Κύπρο μαζί με τον Ακιντζί ότι ο φάκελος έπρεπε να παραμείνει εν αδρανεία και εξ ου και βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες στο γραφείο του Γιούνκερ και δεν έχει προχωρήσει», δήλωσε συγκεκριμένα.

Τα προϊόντα για να εγκριθούν ως ΠΟΠ, εξήγησε, χρειάζεται ένα χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση – εμείς έχει τέσσερα χρόνια και το χαλούμι πελαγοδρομεί. Αν θέλουμε να προστατευθεί αυτό το προϊόν, τόνισε, είναι μόνο με την έγκριση ως ΠΟΠ.

Εκ μέρους των ομάδων αιγοπροβατοτρόφων, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου είπε ότι «το χαλούμι είναι το μόνο προϊόν που απέμεινε ως εθνικό προϊόν στην Κύπρο και αποφέρει τα έσοδα που αποφέρει γι αυτό πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ότι είναι δυνατό να το κατοχυρώσουμε. Γιατί αν δεν το κατοχυρώσουμε θα μας το πάρουν άλλες χώρες που έχουν πολύ πιο χαμηλό κόστος από εμάς και δεν θα ξέρουμε τι μας γίνεται πλέον».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email