H Laura Codruta Kövesi διορίζεται πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας στo EPPO

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επίπεδο διαπραγματευτών, να διορισθεί η τελικά η Ρουμάνα υποψήφια Laura Codruta Kövesi ως η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, στο νεοσυσταθέν γραφείο της γενικής εισαγγελίας της ΕΕ, EPPO.

Μετά και την τυπική έγκριση η νέα Γενική Εισαγγελέας θα επωμισθεί το τιτάνιο έργο της έρευνας και προσαγωγή στη Δικαιοσύνη υπόπτων για διασυνοριακές απάτες. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον 50 δισ. Ευρώ εσόδων από τον ΦΠΑ χάνουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη μέσω διασυνοριακής απάτης.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα θα είναι ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη υπηρεσία ποινικής δίωξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να εκδικάζει εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρές διασυνοριακές απάτες στον τομέα του ΦΠΑ.

Ο κανονισμός για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας εγκρίθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου 2017. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν 22 συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ. Η δε έδρα θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, ενώ η κ. Kövesi θα προΐσταται αυτού για μια μη ανανεώσιμη θητεία επτά ετών. Θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του έργου του EPPO, την εκπροσώπησή του, τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων του και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του.

Εξ ονόματος της Kομισιόν, ο Επίτροπος Günther H. Oettinger, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, και η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Věra Jourová, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ο Επίτροπος Oettinger δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι κάθε ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ δαπανάται σύμφωνα με τους κανόνες και φέρνει προστιθέμενη αξία για την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επίσης αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου και θα συνεχίσει τις εργασίες της ως ανεξάρτητο γραφείο έρευνας, ανοίγοντας το δρόμο για ανακτήσεις και άλλα μέτρα προστασίας. Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα μεριμνήσει ώστε η δράση σε επίπεδο Ένωσης να προχωρήσει ένα βήμα πιο μακρυά και να αναλάβει πράγματι εγκληματίες ενώπιον των δικαστηρίων σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που θίγουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Εύχομαι στην νεοεκλεγείσα Εισαγγελέα την καλύτερη τύχη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μπροστά της. Τόσο η Κομισιόν όσο και η OLAF θα την υποστηρίξουν σθεναρά στα μελλοντικά καθήκοντα”.

Η Επίτροπος κ. Jourová συμπλήρωσε: “αυτή η συμφωνία είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και στην προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. Το EPPO προσφέρει ένα πρώτο σχήμα για να δοθεί προτεραιότητα στο διασυνοριακό έγκλημα και να διασφαλιστεί ότι κανένα έγκλημα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν θα είναι ατιμώρητο. Παρέχει μια απάντηση στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών και εξοπλίζει τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς με νέα τολμηρά εργαλεία για τη διερεύνηση και τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων σε επίπεδο ΕΕ. Χαιρετίζω τη συμφωνία σχετικά με το διορισμό της κυρίας Kövesi ως πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας. Είμαι πεπεισμένη ότι η κ. Kövesi θα επιτελέσει εξαιρετική δουλειά ως προϊσταμένη της ΕPPO. Με τη συμφωνία αυτή θα είναι πλέον δυνατή η σύσταση του νέου γραφείου όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2020. Η Koμισιόν θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής των συλλογικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στην ΕΕ”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,