Γερμανός ΥΠΕΞ : Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Παραπομπή σε διεθνές δικαστήριο ζητά ο Ρόλφ Μίτσενιχ

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, χαρακτήρισε την τουρκική επίθεση στη Συρία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου κι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ρόλφ Μίτσενιχ πρότεινε το θέμα της παραπομπής του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν σε διεθνές δικαστήριο.

«Δεν θεωρούμε ότι μια επίθεση σε κουρδικές περιοχές ή Κούρδους μαχητές είναι νομιμοποιημένη από πλευράς διεθνούς δικαίου, ούτε ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί», δήλωσε χθες ο Μαας στο ZDF. «Θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η κατάπαυση του πυρός να μη διαρκέσει μόνο πέντε ημέρες αλλά περισσότερο, και να τερματιστεί η εισβολή», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκική Επέμβαση στη Συρία και το Διεθνές Δίκαιο CCEIA: Συζήτηση με θέμα την τουρκική εισβολή στη Συρία

Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η επίθεση είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, κατέληξε και η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής.

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Τουρκία ότι μπορεί να χάσει τα κονδύλια της ΕΕ που προβλέπονται από τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφωνούν με την αποστολή Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία στη ζώνη ασφαλείας που δημιουργεί η Άγκυρα στη Συρία. «Δεν θα δώσουμε χρήματα για κάτι που σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη δεν είναι νομιμοποιημένο ή σύμφωνο προς το νόμο», είπε ο Χάικο Μαας.

Η επικεφαλής των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε επίσης ότι η προέλαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζητά από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Ρολφ Μίτσενιχ.

Όπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt «Ο Ερντογάν τη στιγμή αυτή καταπατά το διεθνές δίκαιο. Έχει εξαπολύσει επιθετικό πόλεμο. Η συμπεριφορά του πρέπει να έχει συνέπειες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προσφυγή εναντίον του στο δικαστήριο αυτό, θα επηρέαζε τη διεθνή διπλωματία, ακόμη και εάν η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη της Ρώμης».

Ο ίδιος, αμφιβάλει για την φερεγγυότητα της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία και δηλώνει «βεβαίως και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, προήχθησαν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς άνδρες του τουρκικού στρατού οι οποίοι και επιθυμούν άλλες συμμαχίες πέρα από το ΝΑΤΟ».

Επίσης, η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, επιτέθηκε σε ομιλία της, εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας «οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη σε αυτούς που έδωσαν σκληρό αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και αυτό τώρα θέτει μεγάλο ερωτηματικό για την αξιοπιστία της ισχυρότερης συμμαχικής μας χώρας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email