O δικηγόρος Θανάσης Κορφιώτης, υποψήφιος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σε συνέντευξη του στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, αποκαλύπτει το λόγο που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Συλλόγου, παρουσιάζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, προτείνoντας λύσεις, σκιαγραφεί το έργο του ΠΔΣ επί προεδρίας Δώρου Ιωαννίδη και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γραμματέας και σχολιάζει, μεταξύ άλλων, το έργο της δικαστηριακής μεταρρύθμισης και την ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των δικηγόρων.
Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:
1.Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη Νομική και με ποιο τομέα υποθέσεων ασχοληθήκατε περισσότερο;
Γεννήθηκα το 1976 στην Παλουριώτισσα στην Λευκωσία. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Λευκωσία και η μητέρα μου από την Αμμόχωστο. Αποφοίτησα από το Λύκειο Παλουριώτισσας και υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Σπούδασα Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανα μεταπτυχιακό στο London School of Economics and Political Science. Κατάγομαι από οικογένεια νομικών αφού και οι δύο μου γονείς σπούδασαν νομική, όπως και τα αδέλφια τους. Νομίζω πως αυτό που κατά κύριο λόγο με ώθησε από πολύ μικρή ηλικία να αποφασίσω να σπουδάσω νομική ήταν η εικόνα τόσο του πατέρα μου Γιώργου Κορφιώτη, όσο και του θείου μου Κυριάκου Κούσιου να προσπαθούν από το μηδέν, με τιμιότητα και θυσίες να δημιουργήσουν το γραφείο τους. Σε χρόνια πολύ πιο δύσκολα από τα σημερινά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που βλέπω με θαυμασμό κάθε νέο συνάδελφο που ξεκινά την καριέρα του σε αυτό το δύσκολο χώρο. Στην καριέρα μου μέχρι σήμερα ασχολήθηκα και ασχολούμαι σχεδόν με όλους τους τομείς της δικηγορικής ύλης. Τόσο ενώπιον των δικαστηρίων όσο και στον τομέα των υπηρεσιών και πιστεύω πως έχω μια πολύ καλή εικόνα και των δύο τομέων. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η άσκηση δικηγορίας επιτρέπει την ενασχόληση με διαφορετικούς τομείς.
2.Πως πήρατε την απόφαση να υποβάλετε υποψηφιότητα ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου;
Ήδη υπηρέτησα ως μέλος του συμβουλίου και σήμερα είμαι γραμματέας του συμβουλίου του ΠΔΣ. Οπότε συμμετέχω τόσο στο Νομικό Συμβούλιο, όσο και στο Συμβούλιο του Ταμείου Σύνταξης. Επίσης είμαι ο «information officer» της κυπριακής αντιπροσωπείας στον Eυρωπαϊκό Σύλλογο Δικηγόρων. Έχω την εμπειρία τόσο της άσκησης της δικηγορίας όσο και της ενασχόλησης με τα του ΠΔΣ και πιστεύω πως μπορώ να ηγηθώ του νέου συμβουλίου του συλλόγου μετά την απόφαση του Δώρου Ιωαννίδη να αποχωρήσει.
3.Είστε ήδη ενεργό μέλος στο Δ.Σ. του ΠΔΣ. Πώς αξιολογείται την συλλογική σας δράση;
Ο ΠΔΣ εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο οργανισμό με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και ευθυνών. Ο ΠΔΣ επί της Προεδρίας του Δώρου Ιωαννίδη κατάφερε να εδραιωθεί ως βασικός συντελεστής στο γίγνεσθαι της κυπριακής δικαιοσύνης και του δικηγορικού επαγγέλματος. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στον Πρόεδρο και στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου αλλά και στο προσωπικό του συλλόγου, εφόσον η υπηρεσία του συλλόγου λειτουργεί σε πλήρως επαγγελματική βάση. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό θα ισχύει για πάντα γιατί πιστεύω στην συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση. Δυστυχώς διαπιστώνω πως για προεκλογικούς σκοπούς υπάρχει ένας μηδενισμός του έργου του υφιστάμενου και προηγούμενων συμβουλίων. Το δικηγορικό επάγγελμα είναι επάγγελμα πίστης και αξιοπρέπειας. Δεν θα εντάξω στην διαλεκτική μου την λαϊκίστικη προσέγγιση που μια μειοψηφία εκφράζει και η οποία αν επικρατήσει ως πολιτική του συλλόγου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην περιθωριοποίηση του συλλόγου. Εκφράζονται μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις ως εάν το επόμενο συμβούλιο θα έχει εκτελεστική εξουσία να εφαρμόσει τις διακηρύξεις. Αυτό φτάνει τα όρια της εξαπάτησης των συναδέλφων και δείχνει και άγνοια των δεδομένων που θα κληθούν αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις αυτές να αντιμετωπίσουν όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις.
4.Πως σχολιάζετε τη μέχρι στιγμής μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης; Mε ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η ενεργός και εποικοδομητική συμμετοχή στην διαδικασία μεταρρύθμισης, όπως αναφέρετε στις βασικές σας θέσεις;
Η μεταρρύθμιση που προωθείται στην δικαιοσύνη με τις σοβαρότερες τροποποιήσεις μετά το 1964, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ο ΠΔΣ διά του Προέδρου του και του Συμβουλίου, συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες, ενώ το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του συλλόγου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα και την Βουλή. Κατά πάσα πιθανότητα τα σχετικά νομοσχέδια θα ψηφιστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές του Συλλόγου. Συνεπώς το νέο Συμβούλιο θα επωμιστεί το βάρος της παρακολούθησης της εφαρμογής των αλλαγών στην πράξη και της συνεργασίας με τους άλλους φορείς για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Δεν θεωρώ πως οι τροποποιήσεις θα λύσουν, ως διά μαγείας, τα προβλήματα που υπάρχουν. Η ουσία σε αυτό το πλαίσιο, είναι να παραμείνει κοντά στις εξελίξεις ο ΠΔΣ, να διαπιστώσει γρήγορα τυχόν προβλήματα και με τις παρεμβάσεις του να βοηθήσει στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
5.Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικηγορικό επάγγελμα και ποιες είναι οι εισηγήσεις σας;
Το δικηγορικό επάγγελμα αντιμετώπιζε και θα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και προβλήματα. Άλλα είναι χρονίζοντα και άλλα έκτακτα, όπως η κρίση στις σχέσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου και Γενικού Εισαγγελέα το 2018 και η πανδημία που ζούμε φέτος. Καθόσον αφορά στα ζητήματα της δικαιοσύνης πρέπει να ασκηθεί εκ μέρους του ΠΔΣ συνεχής και συνεπής πίεση προς τους αρμοδίους για να εκσυγχρονιστεί το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και να απαγκιστρωθεί κατά το δυνατόν από τις διαχρονικές αδυναμίες της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτό εκτείνεται σε όλους τους τομείς δράσης και δεν περιορίζεται μόνο στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη η οποία φαίνεται να προχωρεί με συνέπεια, χάρη και στις ενέργειες του ΠΔΣ. Επί μέρους τομείς όπως το κτιριακό και τα προβλήματα στην εκτέλεση των αποφάσεων χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και παρέμβαση του ΠΔΣ. Ειδικά για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων πιστεύω πως απαιτείται η σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να εξεταστούν σύγχρονες προσεγγίσεις για βελτίωση της κατάστασης. Αυτά δεν πρέπει να γίνουν με μια προσέγγιση αρνητική εκ μέρους του ΠΔΣ, ως προς τον ρόλο ή την μέχρι σήμερα στάση άλλων φορέων.
Ο τομέας των υπηρεσιών, στον οποίο απασχολούνται ίσως οι μισοί συνάδελφοι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Υπάρχει μια γενικότερη αμυντική στάση στον τομέα αυτό, η οποία πιστεύω πως πλέον αδικεί την πραγματική εικόνα. Ο σύλλογος οργάνωσε και διαθέτει πολύ καλό τμήμα AML και οι επιτροπές εταιρειών και φορολογικού σχεδιασμού του συλλόγου επιδεικνύουν συνεχή δραστηριότητα και εγρήγορση. Στόχος μου είναι να εδραιωθεί περισσότερο ο ρόλος τους, με στενότερη συνεργασία με τον Πρόεδρο και το υπόλοιπο Συμβούλιο ούτως ώστε η Κύπρος να περάσει στην αντεπίθεση στον τομέα αυτό. Η Κύπρος δέχεται άδικη κριτική, μάλιστα από χώρες που εφαρμόζουν λιγότερα μέτρα προστασίας από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι οποίες ουσιαστικά ανταγωνίζονται την Κύπρο.
Σημαντικό πεδίο για δράση του νέου Προέδρου και Συμβουλίου του ΠΔΣ αποτελεί και το Ταμείο Σύνταξης. Ήταν ένας τομέας για τον οποίο είχα κάποιες φορές διαφορετική θέση από άλλα μέλη του υφιστάμενου συμβουλίου. Το ζήτημα του ταμείου είναι και κοινωνικό αλλά και τεχνοκρατικό. Οπότε η συμβουλή ειδικών αναλογιστών είναι απολύτως απαραίτητη για το δέον γενέσθαι. Απαιτείται η λήψη αποφάσεων οι οποίες θα λαμβάνουν όλα τα δεδομένα υπόψη και ειδικότερα τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των συναδέλφων που βρίσκονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όπου το ταμείο ουσιαστικά χρηματοδοτείται από τους δικηγόρους της μαχόμενης δικηγορίας. Ούτε να αδικηθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν πολλές επιλογές. Την ίδια στιγμή όμως θεωρώ πως είναι και λανθασμένο και ανήθικο να αναμένουμε από τους νεαρότερους συναδέλφους να καταβάλλουν εισφορές στο ταμείο, οποιασδήποτε φύσης αλλά να υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να μην λάβουν σύνταξη σε 30 ή 40 χρόνια από σήμερα. Το θέμα του ταμείου είναι ευαίσθητο, θεωρώ πως είναι η καυτή πατάτα για το νέο συμβούλιο και θα προσπαθήσω μέσα στις αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου να παρθεί μια δίκαιη προσέγγιση χωρίς ακρότητες.
6.Ποια βήματα θα ακολουθήσετε ώστε τα μέλη του ΠΔΣ να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονται στον τομέα της δικαιοσύνης, από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή και έχω ήδη την εμπειρία από τα χρόνια της παρουσίας μου στο Συμβούλιο ότι όλοι οι φορείς λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις θέσεις του ΠΔΣ για τα θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη και το δικηγορικό επάγγελμα εν γένει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουν να τις υιοθετούν ή ότι ο ΠΔΣ θα αποκτήσει εκτελεστική εξουσία για να αποφασίζει και εφαρμόζει τις θέσεις του. Αυτό που απαιτείται και είμαι ξεκάθαρος ως προς το τι πρέπει να αναμένεται από εμένα αν εκλεγώ, είναι ο αλληλοσεβασμός μεταξύ του ΠΔΣ και των φορέων και ο συνεχής διάλογος με μοναδική έγνοια τη συνεχή βελτίωση. Στον οποίο ο ΠΔΣ πρέπει να είναι πρωτοπόρος και όχι απομονωμένος. Θα είναι τραγικό και θα μας πάρει δεκαετίες πίσω η προσέγγιση που θέλει τον σύλλογο να βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τους φορείς. Θα είναι και υπηρεσία και άλλοθι σε αυτούς που ενδεχομένως θα θέλουν να μας βλάψουν. Αντιθέτως ο ΠΔΣ θα αιφνιδιάζει πάντοτε με την ετοιμότητά του να βοηθήσει στην ανάπτυξη. Το κύρος του Συλλόγου αποκτήθηκε και θα εδραιωθεί από την σοβαρότητά του και όχι από την αφ’ υψηλού προσέγγιση των άλλων εμπλεκομένων.
7.Θεωρείτε πως μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη υπό τη μορφή που υπάρχει σε δικαστήρια στο εξωτερικό; (διαδικτυακές δίκες); Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Είμαι αισιόδοξος για τον τομέα αυτό γιατί υπάρχει θέληση από πλευράς κυβέρνησης και συνεργασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για υιοθέτηση της πλατφόρμας. Στις συναντήσεις μας εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις από μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να πάμε σε ένα σύστημα απολύτως ηλεκτρονικό προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο πυρήνας της άσκησης δικηγορίας που δεν είναι άλλος από την παρουσία ενώπιον δικαστηρίου για την προώθηση των συμφερόντων των διαδίκων. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να προωθηθεί, ως θέση του ΠΔΣ, μια ισορροπημένη άποψη. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στο να κερδηθεί χρόνος. Ιδιαίτερα σε διαδικασίες τυπικής φύσης ή ακόμα και για ακροάσεις αιτήσεων ή και αγωγών όταν αυτό ενδείκνυται. Από την άλλη δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει πλήρως την ζωντανή ατμόσφαιρα της αίθουσας του Δικαστηρίου. Ας μην ξεχνούμε πως η συνάντηση στα δικαστήρια αποτελεί βασικό εργαλείο εδραίωσης των καλών σχέσεων και σεβασμού μεταξύ των συναδέλφων, είναι δηλαδή αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας του δικηγόρου.
8.Στις θέσεις σας αναφέρεστε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διδασκαλίας και εξετάσεων του Νομικού Συμβουλίου, ποιες αλλαγές προτείνετε;
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τα μαθήματα του Νομικού Συμβουλίου και να παρακαθήσω στις εξετάσεις του ως ασκούμενος δικηγόρος την περίοδο 1999-2000 και γενικά έχω καλή άποψη για το σύστημα αυτό. Προσφέρεται ουσιαστικά δωρεάν και έτσι δεν επιβαρύνονται οι ασκούμενοι και οι οικογένειές τους. Αποτελούν μια καλή εισαγωγή στο κυπριακό δίκαιο για τους απόφοιτους πανεπιστημίων άλλων χωρών. Εντούτοις, ήδη εξέφρασα την θέση μου στο Νομικό Συμβούλιο πως η προσέγγιση της διδασκαλίας και θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην πρακτική παρά στην γνωσιολογική πτυχή. Οι εξετάσεις να αποκτήσουν μορφή “open book” δηλαδή οι εξεταζόμενοι να έχουν μαζί τους τα κείμενα των νόμων ή ακόμα και πρόσβαση στο Cylaw ή σε βιβλία ανάλογα με την φύση του μαθήματος. Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και το ενδεχόμενο να γίνονται τα μαθήματα από πανεπιστήμια, όμως το θέμα αυτό χρειάζεται μελέτη γιατί δεν θα πρέπει το κόστος να αποτελέσει εμπόδιο στους νεαρούς συναδέλφους να ενταχθούν στο επάγγελμα. Η Κύπρος έχει ιδιαιτερότητες και δεν πιστεύω πως η εισαγωγή αυτούσιων ή σχεδόν αυτούσιων συστημάτων από άλλες χώρες, όπως είναι η Αγγλία, θα αρμόζει στις ιδιαιτερότητες αυτές.
Δείτε επίσης: Θανάσης Κορφιώτης: Δέκα βασικές θέσεις/εισηγήσεις ως υποψήφιος Πρόεδρος ΠΔΣ