Mιχαήλ Φιλίππου: «Οι αλλαγές σίγουρα έχουν ‘διαταράξει’ τον παλιό τρόπο εξάσκησης του επαγγέλματος»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους  κ. Μιχαήλ Φιλίππου:

Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.

Έχω σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Warwick, όπου φοίτησα από το 1995 έως το 1998. Ακολούθως, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον Τομέα του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, το 2000.

Το 2001 ολοκλήρωσα την άσκηση μου στο Δικηγορικό Γραφείο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΠΕ και έκτοτε ασκώ τη μάχιμη δικηγορία. Μεταξύ των ετών 2001 έως 2003, εργάστηκα ως νέος δικηγόρος στην Δικηγορική Εταιρεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και από το 2003 έως το 2005 εργοδοτήθηκα ως συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Μαυρονικόλας & Σία ΔΕΠΕ. Στη συνέχεια, διετέλεσα ως ιδρυτής της Michael K. Philippou Advocates & Legal Consultants μέχρι το 2008 και από τότε μέχρι και σήμερα είμαι συνεργάτης και ένας εκ των ιδρυτών της δικηγορικής εταιρείας Χαβιαράς & Φιλίππου ΔΕΠΕ.

Επιπρόσθετα, κατέχω τον τίτλο του Αδειούχου Συμβούλου Αφερεγγυότητας από το 2016 και από το 2017 μέχρι τον παρόντα χρόνο έχω εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως μη εκτελεστικός Σύμβουλος. Μεταξύ άλλων, από το 2020 είμαι συνιδρυτής και πρόεδρος του Forum of Insurance Lawyers («FIL»).

Στην πορεία της καριέρας του, έχει διαγράψει σημαντική πορεία και εμπειρία σε μεγάλο φάσμα δικαίου και ειδικεύομαι κυρίως σε υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με το Ασφαλιστικό Δίκαιο και με τον Τομέα του Γενικού Εμπορικού Δικαίου.

Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να θέσετε υποψηφιότητα για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Είμαι στο επάγγελμα 23 χρόνια, στην μάχιμη δικηγορία όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα ανά διαστήματα. Υπήρξα και στο παρελθόν μέλος του τοπικού Συλλόγου Λευκωσίας για 2 θητείες και θεωρώ ότι η  ανάμειξή μου στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων μέσω του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου μπορεί να συνεισφέρει  και να βοηθήσει το επάγγελμα μας γενικότερα αναβαθμίζοντας το.

 Ποια θα ιεραρχούσατε ως πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Χωρίς αυστηρή ιεράρχηση, την εικόνα του δικηγόρου ειδικότερα στον τομέα διοικητικών υπηρεσιών, τις συνθήκες εργασίας, το ταμείο συντάξεως , βελτίωση δικαστικών διαδικασιών για καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης

Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;

Μέσω  τακτικής επικοινωνίας με τα μέλη του,  το Δικαστικό σώμα αλλά και με τα υπουργεία με τα οποία οι δικηγόροι έχουν καθημερινές επαφές όπως υπουργείο Εσωτερικών ( τμήμα μετανάστευσης ) Εμπορίου ( έφορος εταιρειών ) Δικαιοσύνης.

Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;

Οι αλλαγές σίγουρα έχουν ‘διαταράξει’  τον παλιό τρόπο εξάσκησης του επαγγέλματος αλλά γενικότερα ο εκμοντερνισμός που επιχειρείται για βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης είναι αναγκαίος . Εναπόκειται όμως και στην ορθή εφαρμογή των νέων θεσμών  και στην σωστή εκπαίδευση των όσων εμπλέκονται.

 Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Θα πρέπει να είναι πολύ στενές αφού και οι τοπικοί συμμετέχουν στον Παγκύπριο  μέσω του Προέδρου και Αντιπροσώπου του τοπικού. Οι προκλήσεις δε του επαγγέλματος , όπως έχουν σήμερα διαμορφωθεί, με δικηγόρους να βρίσκονται σε διάφορες επαγγελματικές θέσεις με πολλαπλές νομικές και άλλες υποχρεώσεις στον δικαστικό και τον κλάδο των υπηρεσιών καθιστούν την στενή συνεργασία  και αλληλοβοήθεια, επιτακτική.

 Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαφοροποίηση αφού όλοι οι υποψήφιοι συνάδελφοι επιδιώκουν την βελτίωση του επαγγέλματος και την επίλυση των προβλημάτων των δικηγόρων και του επαγγέλματός μας, όμως θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα η εμπειρία μου και η εμπλοκή μου σε διάφορους τομείς δικαίου με  έχουν βοηθήσει να έχω μια  σφαιρική εικόνα των προβλημάτων του επαγγέλματος  για τα οποία προσφέρομαι να βοηθήσω να επιλυθούν.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,