Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδου: «Δεν είμαστε νησιά, αλλά όντα που οφείλουν να συνεργαστούν για να επιτύχουν το κοινό καλό»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κας. Ήρας Ιωάννου Αιμιλιανίδου:

 

Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και είμαι κάτοχος LLM από το Πανεπιστήμιο του Leicester. Είμαι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2007,  ξεκίνησα να εργάζομαι ως δικηγόρος  στη Λάρνακα μέχρι τη μετακόμιση μου στη Λευκωσία όπου ζω και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Είμαι  Συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Α.& Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός και Συνεργάτες ΔΕΠΕ, επικεφαλής του δικαστηριακού και εταιρικού τμήματος. Έχω διδάξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  (2015-2019) ως επισκέπτρια λέκτορας και είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του portal Δικαιοσύνη. Υπήρξα  μέλος του Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας (2009- 2012) και μέλος του  Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας (2020- 2023).

Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να θέσετε υποψηφιότητα για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Ως νεαρή δικηγόρος στη Λάρνακα, υπήρξα μέλος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου για το χρονικό διάστημα 2009-2012. Ως έμπειρη πλέον δικηγόρος, υπήρξα, την προηγούμενη τριετία 2020-2023, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Διαχρονικά συναισθανόμουν την ευθύνη και το καθήκον να αναμειγνύομαι στα συνδικαλιστικά του επαγγέλματος μας. Έχω δεχθεί από τα αρχικά χρόνια της πορείας μου στο δικηγορικό επάγγελμα πολλή αγάπη, υποστήριξη και ουσιαστική βοήθεια από συναδέλφους που με υποχρεώνει να την επιστρέψω πίσω πολλαπλάσια, αισθάνομαι τους δικηγόρους ως ευρύτερη οικογένεια μου. Από τα πρώτα χρόνια μου στη Λάρνακα γνώρισα μεγαλύτερους μου σε ηλικία δικηγόρους, είτε στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρνακας, είτε Αμμοχώστου, που ενδιαφέρονταν για την «κοινότητα» των δικηγόρων και πως θα προωθούσαμε κοινά συμφέροντα πέραν των ατομικών μας. Όταν ήλθα στη Λευκωσία παραδειγματίστηκα περαιτέρω από τη νέα μου οικογένεια που περιλάμβανε ανθρώπους όπως ο Δώρος Ιωαννίδης και ο Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης, που είχαν μακρά και ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά των δικηγόρων.

Ανέλαβα πρωτοβουλίες, μαζί με άλλους συνεργάτες, για τη δημιουργία του πόρταλ «Δικαιοσύνη» το οποίο ενημερώνει σε καθημερινή βάση τον νομικό κόσμο, και όχι μόνο, για όλα τα τεκταινόμενα στον χώρο της δικαιοσύνης. Περαιτέρω, είχα την επίβλεψη της έκδοσης νομικών βιβλίων μέσω της Hippasus σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η νομική παραγωγή στον τόπο μας και να στηριχθούν οι Κύπριοι συγγραφείς, ιδιαίτερα νομικών βιβλίων, κάτι που θεωρούσα πως ήταν αναγκαίο για να βοηθηθούμε ως δικηγόροι στην άσκηση του επαγγέλματός μας με γνώση. Η συμμετοχή μου στα κοινά, μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, με βοήθησε να αποκτήσω μια ακόμα πληρέστερη γνώση των προβλημάτων και αναγκών των δικηγόρων.

Έχω εργαστεί σε διαφορετικούς τοπικούς συλλόγους, το δικηγορικό μας γραφείο έχει γραφεία εκτός της Λευκωσίας και στη Λεμεσό και ως εκ τούτου αισθάνομαι ότι, στο μέτρο του ευλόγως δυνατού, έχω μια συνολική κατανόηση των αναγκών και μπορώ να προσφέρω στο πλαίσιο μιας ομάδας για να συμβάλουμε στην ευημερία των δικηγόρων.

Η τιμητική πρόταση του Μιχάλη Βορκά, υποψηφίου για την Προεδρία του Συλλόγου, και ο ίδιος ως άνθρωπος ήταν η αφορμή για να υποβάλω υποψηφιότητα ως μέλος στον ΠΔΣ. Η συνεργασία που είχαμε στον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας και ο τρόπος που ενέπνεε όλη την ομάδα των συναδέλφων να δουλέψουμε για το καλό του συνόλου ήταν υποδειγματικός. Κατάφερε να ενώσει ετερόκλητες μονάδες σε μια δυνατή ομάδα, τα αποτελέσματα της δράσης της τα εισέπραξαν οι συνάδελφοι στη Λευκωσία και για αυτό επιβράβευσαν με την εμπιστοσύνη τους όλα τα προηγούμενα μέλη του συλλόγου που έβαλαν εκ νέου υποψηφιότητα και αποτελούν σήμερα το νέο συμβούλιο.

Ευελπιστώ να ευτυχήσουμε να δουλέψουμε μαζί για έναν Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που θα είναι δίπλα στον δικηγορικό κόσμο υποστηρικτικός και ενωτικός και εύκολα προσβάσιμος για τον κάθε δικηγορο.

Ποια θα ιεραρχούσατε ως πιο άμεσα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Εκ των πραγμάτων πιστεύω πως τα πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι συνδέονται με τα προβλήματα της ίδιας της δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι (πρέπει να) είμαστε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και όταν δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, κυρίως ως προς τη καθυστέρηση απονομής της, αλλά και ως προς την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, τότε εκ των πραγμάτων το δικηγορικό επάγγελμα υποφέρει. Η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της απονομής της δικαιοσύνης αποθαρρύνει τους πολίτες να καταφεύγουν σε αυτή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της εργασίας των δικηγόρων. Αν οι πελάτες αισθάνονται πως μια απόφαση, ακόμα και αν ληφθεί, δεν θα τους ωφελήσει διότι δεν θα μπορεί να εκτελεστεί, προφανώς η σημασία μας ως δικηγόρων υποβαθμίζεται.

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Ορισμένες πτυχές ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά άλλες είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα. Σήμερα είμαστε όλοι ενώπιον μεγάλων αλλαγών, με τους νέους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας, τα νέα δικαστήρια. Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Πρώτα απ’ όλα η υλοποίηση της μεταρρύθμισης που ήδη έγινε τώρα μόλις ξεκινά, χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ως προς τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Πρωτίστως χρειάζεται να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο γρήγορη η εκτέλεση των αποφάσεων. Χρειάζεται επίσης περισσότερη διαφάνεια που θα επιτρέψει στους δικηγόρους που ασχολούνται με το διοικητικό και το ποινικό δίκαιο να κάνουν πιο αποτελεσματικά την εργασία τους. Εκκρεμούν εδώ και χρόνια νομοσχέδια στη Βουλή και συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Δεν νομίζω πως ο στόχος μας πρέπει να είναι να υπάρχουν νομοσχέδια που να εκκρεμούν. Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι μόνο όταν υλοποιούνται οι αλλαγές με τρόπο που πράγματι να κάνουν διαφορά υπέρ των δικηγόρων.

Χρειάζεται ουσιαστική υποστήριξη και εκπαίδευση των δικηγόρων στους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας, πίεση προς τη δικαστική εξουσία να συνεργαστεί με τους δικηγόρους με αμοιβαιότητα και αλληλοσεβασμό, διαρκής εκπαίδευση και υποστήριξη των δικηγόρων για την προσαρμογή τους στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα, αύξηση της δικηγορικής ύλης, υποστήριξη των νέων δικηγόρων και των δικηγορικών γραφείων με διαρκή εκπαίδευση με σκοπό να ενισχύσουμε  τον τομέα των δικηγορικών υπηρεσιών στην Κύπρο ανταγωνίσιμο διεθνώς, βελτίωση των συνθηκών στις εγκαταστάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Οι δικηγόροι αποτελούσαν πάντα μια επαγγελματική ομάδα που απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση της Κυπριακής Κοινωνίας, μέλη μας υπήρξαν στυλοβάτες της κοινωνίας μας με την προσφορά, τις γνώσεις και την δράση τους στο κοινό καλό.

Προφανώς όσα αναφέρω πιο πάνω είναι προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο με συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη νομοθετική εξουσία. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μόνος του. Και για τον λόγο αυτό απαιτείται καλή συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και συλλογικότητα μέσα στον ίδιο τον ΠΔΣ. Πιστεύω πως χρειάζεται περισσότερη ταπεινότητα, και ταυτόχρονα συλλογική εργασία. Η έκφραση «κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί» με εκφράζει, (αν και βέβαια ακόμα και η Κύπρος που είναι νησί κάθε άλλο παρά αυτάρκης είναι). Η ουσία όμως είναι ότι χρειαζόμαστε συλλογικότητα και συνεργασία. Δεν είμαστε νησιά, αλλά όντα που οφείλουν να συνεργαστούν για να επιτύχουν το κοινό καλό. Αυτή ήταν πάντα η δική μου νοοτροπία και με αυτή πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω στην επίλυση προβλημάτων.

Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είχε διασφαλίσει εδώ και δεκαετίες τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης. Προσωπικά δεν μειώνω τη συμβολή οποιουδήποτε διαχρονικά. Η επιτυχία εξαρτάται κάθε φορά από το όραμα που έχεις, τις καλές σχέσεις και τη δυνατότητα υλοποίησης του οράματος αυτού. Η περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής μας έρχεται μέσα από τη διάδραση και τη συνεργασία με τους άλλους θεσμούς. Με το να διεκδικούμε με πειστικά επιχειρήματα και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράματος για βελτίωση του επαγγέλματος. Είμαστε επαγγελματικός σύλλογος και μπορούμε πάντα να συμβάλουμε περαιτέρω. Το να συμμετέχεις είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τι επιδιώκεις κάθε φορά. Η συμμετοχή είναι δεδομένη, το ζητούμενο είναι πως αξιοποιούμε τη συμμετοχή αυτή προς όφελος των δικηγόρωνα.

Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;

Οι αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαίες και παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής των μικρότερων κυρίως δικηγορικών γραφείων που λόγω έλλειψης προσωπικού δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και υποχρεώσεις που έχουν προκύψει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι παλαιότεροι στο επάγγελμα να σκέφτονται να περιορίσουν το εύρος των υπηρεσιών που παρέχουν ή και να τερματίσουν γενικά τη λειτουργία των δικηγορικών τους γραφείων.

Υπήρξαν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με άμεσο τρόπο το Backlog σε όλες τις Επαρχίες, για όλες τις χρονιές ταυτόχρονα και δημιουργήθηκαν υποθέσεις δύο ταχυτήτων. Αυτό ο δικηγορικός κόσμος το δέχθηκε ως κάτι απαραίτητο για να επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης, το δεχθήκαμε να γίνει όπως-όπως και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ Ανωτάτου και ΠΔΣ που θα βοηθούσε στο να βρεθεί πρακτικότερος τρόπος λειτουργίας.

Παράλληλα οι δικηγόροι προσαρμόστηκαν με επιτυχία στα νέα καθήκοντα που ανέλαβαν να αντικαταστήσουν τη λειτουργία ουσιαστικά του πρωτοκολλητεία στα γραφεία τους με κόστος σε εργατοώρες και με τον κίνδυνο του λάθους στη διαδικασία και με ένα σωρό προβλήματα στο σύστημα του i- justice. Και η υιοθέτηση των νέων θεσμών επέβαλε σε όλους τους συναδέλφους να ξανακαθίσουν στα θρανία για να μάθουν εκ νέου πως θα λειτουργούν τα δικαστήρια σε δικονομίας. Όλες αυτές οι δραστικές αλλαγές έγιναν με τρόπο απότομο, και θεωρώ ότι η στήριξη από τον ΠΔΣ δεν ήταν εκείνη που θα έπρεπε να ήταν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη ήταν αναγκαίες. Πρέπει να βρεθούν λύσεις. Από κει και πέρα η πρώτη αλλαγή θα έπρεπε να αφορά την εκτέλεση των αποφάσεων. Προφανώς οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που αποφασίζει μόνο ο ΠΔΣ. Υπάρχει εκτελεστική, νομοθετική, αλλά και δικαστική εξουσία και πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις. Η ψήφιση της μεταρρύθμισης χρειάστηκε άλλωστε πολλά χρόνια. Δεν θα ήθελα να μηδενίσω το έργο οποιουδήποτε. Το κάθε Συμβούλιο προφανώς ενεργεί προς όσα αντιλαμβάνεται πως είναι προς το συμφέρον των δικηγόρων. Πιστεύω όμως πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει ο ΠΔΣ και στον τρόπο με τον οποίο ενεργεί υποστηρικτικά προς τα μέλη του.

Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να αγκαλιάζει τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, να είναι υποστηρικτικός, προστατευτικός και να συνεργάζεται μαζί τους σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Οι αντιπαραθέσεις Παγκύπριου και Τοπικών και μερικές φορές η τάση υποτίμησης των Τοπικών Συλλόγων από τον Παγκύπριο δεν συμβάλλουν σε οτιδήποτε. Οι Τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι εκπροσωπούνται με τα 12 από τα 17 μέλη του Συμβουλίου του Παγκυπρίου, επικοινωνούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σώμα των δικηγορών της επαρχίας τους με σκοπό να τύχουν συλλογικής αντιμετώπισης από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για να επιλυθούν τα προβλήματα των συναδέλφων. Είναι ο τρόπος ώστε η βάση των δικηγόρων να έρθει σε επαφή με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και να ακουστεί, επομένως ισχυροί και δυναμικοί εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων σημαίνει και ισχυρός Παγκύπριος Δικηγορικος Σύλλογος για τους δικηγόρους της Κύπρου.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;

Εν πρώτοις θεωρώ πως κανένα μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δεν μπορεί να κάνει πράγματα από μόνο του. Αυτό είναι το νόημα άλλωστε του Συλλόγου, της ομάδας. Και για αυτό είμαι και μέλος ενός συνδυασμού, αλλά και αν εκλεγώ θα προσπαθήσω να συνεργαστώ με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου για να επιτύχουμε πράγματα από κοινού. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη συλλογικότητα και στο να προσφέρω στο πλαίσιο αυτής, και πιστεύω πως ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δική μου υποψηφιότητα είναι η φιλοσοφία αυτή, η πίστη στη συλλογική εργασία, η πίστη πως μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Έχω εργαστεί σε περισσότερες επαρχίες, έχω δουλέψει σε μικρά γραφεία, αλλά και σε μεγάλο γραφείο, έχω εμπειρίες τόσο εντός, όσο και εκτός του επαγγέλματος και είμαι άνθρωπος που γνωρίζει να θέτει στόχους και να τους υλοποιεί μέσα από τη συλλογική εργασία. Πιστεύω πως έχω μια συνολική αντίληψη των προβλημάτων των δικηγόρων και πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω στο να βρεθούν λύσεις. Πιστεύω έντονα σε ένα Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που είναι δίπλα στους δικηγόρους και όχι απέναντι τους, που είναι υποστηρικτικός και δίκαιος με το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και αυτό θα προσπαθήσω, αν εκλεγώ.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,