Διεθνές Νομικό Συνέδριο «Regulation and Enforcement in the Digital Age 2019» (photos)

Δείτε δηλώσεις και στιγμιότυπα  αποκλειστικά στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» από το διεθνές συνέδριο «Regulation and Enforcement in the Digital Age –REDA 2019».

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο  Διεθνές Συνέδριο REDA 2019 – Regulation and Enforcement in the Digital Age, στις 21-22 Νοεμβρίου, το οποίο συνδιοργανώθηκε για τρίτη φορά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την επιστημονική και οργανωτική εποπτεία της κ. Τατιάνας Ελένης Συνοδινού, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του κ. Philippe Jougleux, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, της κ. Χριστιάνας Μάρκου, Επίκουρης Καθηγήτριας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της κ. Θάλειας Πραστίτου, Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

38 διακεκριμένοι και νέοι ερευνητές από την Κύπρο και το εξωτερικό ανέπτυξαν επί δυο συνεχείς ημέρες, σε 9 πάνελ, μια σειρά από καίρια ζητήματα του ευρωπαϊκού δικαίου του διαδικτύου, τα οποία και πυροδότησαν έντονο επιστημονικό διάλογο. Το συνέδριο, το οποίο ήταν πιστοποιημένο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο με 10 CPD, παρακολούθησε πλήθος δικηγόρων, νομικών συμβούλων, ακαδημαϊκών, δικαστών, ερευνητών, φοιτητών, επιστημόνων της πληροφορικής και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τατιάνα-Ελένη Συνοδινού, μία εκ των διοργανωτών, η οποία μίλησε στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ», η  ιδέα για τη διοργάνωση, προέκυψε από το κοινό ενδιαφέρον των τεσσάρων συνδιοργανωτών για θέματα που άπτονται του Δικαίου του Διαδικτύου και των Νέων Τεχνολογιών και την επιθυμία ανάδειξής τους στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με επίκεντρο την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο και  οι στόχοι του συνεδρίου αποσκοπούν στην κριτική ανάλυση επίκαιρων θεματικών στο πεδίο της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, του δικαίου προστασίας του καταναλωτή, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της τεχνητής νοημοσύνης, της ευθύνης των διαμεσολαβητών και του κυβερνοεγκλήματος.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης, σύμφωνα με την κ. Συνοδινού, ότι τα πρακτικά των δυο προηγούμενων συνεδρίων έχουν εκδοθεί από το διεθνή εκδοτικό  οίκο Springer και έχουν σημαντική διεθνή απήχηση. Ειδικότερα, ο πρώτος συλλογικός τόμος δημοσιεύτηκε το 2017, ενώ ο δεύτερος μόλις κυκλοφόρησε.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η δικηγορική εταιρία Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε., η Wargaming. net, το δικηγορικό γραφείο “Georgiades & Associates” και η φοιτητική ένωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο:

Οι ομιλητές του πρώτου πάνελ  του συνεδρίου  με θέμα: «Digital single market copyright:  The DSM Copyright Directive and beyond» : κ. Victor Castra Rosa, Senior Partner at Castro Rosa & Associados Sociedade de Advogados, RL, Head of Studies and External Relations Dpt.at Gedipe (Portuguese Audiovisual Producers’ Association), κ. Γιάννος Παραμυθιώτης, Δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κ. Τατιάνα –Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Τατιάνα- Ελένη Συνοδινύ ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα: «Is geoblocking circumventing the development of European copyright law?»

Στο τρίτο πάνελ της πρώτης ημέρας του συνεδρίου με τίτλο «Emerging issues in digital law» η Λέκτορας Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ιωάννα Χατζηγιάννη ανέπτυξε το θέμα: «The Global Reach of EU Law in the Digital Era».

Οι ομιλητές του πέμπτου  πάνελ της πρώτης ημέρας του συνεδρίου με τίτλο «Fighting cyber criminality: European and national approaches» : κ. Νίκος Ζένιου, Βάγια Πολυζωίδου, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κ. Philippe Jougleux, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο πάνελ προήδρευσε η Αξιότιμη  Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού κ. Έλενα Εφραίμ.  

Οι ομιλητές του πρώτου πάνελ της 2ης ημέρας του συνεδρίου με θέμα: «Privacy and information self-determination in the digital age».

Η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού  Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα ομιλίας: «Data Retention in Cyprus and the EU: any news five years after Digital Rights Ireland?»           

Η κ.  Ελένη Τζούλια μεταδιδακτορική ερευνήτρια εμπορικού δικαίου  και ο κ. Αναστάσιος Καρεκλάς, Δικηγόρος και Υπεύθυνος προστασίας δεδομένων στην εταιρία  «Koushos Korfiotis Papacharalambous LLC».

O Καθηγητής Geraint Howells, από τη Νομική Σχολή του Μάντσεστερ στην ομιλία του ανέλυσε το νομικό καθεστώς του 3D printing.

Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Ιγγλεζάκης μίλησε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τους κινδύνους που κρύβουν οι εφαρμογές στα κινητά.

H Λέκτορας του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Θάλεια Πραστίτου στην ομιλία της με θέμα: «The problematic notion of “online intermediation services” found in the new EU Platform Regulation: A gap or trap? »

Ο κ. Δημήτρης Κουκιάδης, Λέκτορας Νομικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος παρευρέθηκε στο συνέδριο, δήλωσε στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» τα εξής:

«Τις δύο μέρες που παρακολούθησα το συνέδριο, τόσο στο campus του Πανεπιστημίου Κύπορυ, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο καλύφθηκαν πάρα πολλά σημαντικά και συναρπαστικά θα έλεγα θέματα, που έχουν να κάνουν με την κυπριακή οικονομία, το ψηφιακό περιβάλλον και τις ψηφιακές πλατφόρμες. Η γκάμα των θεμάτων ήτανε πολύ ευρεία και σε ορισμένες ομιλίες υπήρχαν αρκετές καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για τα θέματα που άπτονται της ψηφιακής εποχής, όπως η ευθύνη από τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, για την οποία μίλησε ο Geraint Howells, Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ξεχώρισα επίσης, την ομιλία της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, Annelies Vandendriessche, η οποία αναφέρθηκε  σε νομικές πτυχές του διαδικτύου και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Για να μην αναφερθώ σε κάθε παρουσίαση ξεχωριστά, συνολικά οι λέξεις καινοτομία και ριζοσπαστικότητα είναι δύο έννοιες που χαρακτηρίζουν αυτό το συνέδριο. Ελπίζω να πραγματοποιηθεί ξανά και να μπορέσω να συμμετάσχω κι εγώ την επόμενη φορά.»

Cultural Center Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
Στιγμιότυπο από το διάλειμμα
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,