Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσων. Δείτε τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.
Τη δεύτερη ημέρα του Ετησίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς
Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Παρασκευή 20.12.2019, στην αίθουσα τελετών «Αριστοτέλης» του Παντείου Πανεπιστημίου φιλοξενήθηκαν τέσσερα θεματικά πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη, το δίκαιο της θάλασσας, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Στο πρώτο θεματικό πάνελ τέθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα αναφορικά με τη σχέση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μία και προβλημάτων βιοηθικής, ασφάλειας και προσωπικού αυτεξουσίου από την άλλη.
Στο δεύτερο πάνελ για το δίκαιο της θάλασσας το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι σύγχρονες εξελίξεις στο δίκαιο των οριοθετήσεων, αλλά και της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Στο πάνελ για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα θεσμικής λειτουργίας της Ένωσης, όπως και θέματα ασφάλειας-μετανάστευσης.
Στο τελευταίο για τη δεύτερη ημέρα θεματικό πάνελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συζήτηση εστίασε στις αναγκαιότητες περαιτέρω θωράκισης του δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών την επαύριον της παγκόσμιας και περιφερειακής οικονομικής κρίσης.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την τιμητική εκδήλωση για τον Δικαστή του ΕΔΑΔ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Ο τιμώμενος στην ομιλία του ανέπτυξε μια δέσμη προτάσεων και στρατηγικών για την αναβάθμιση και περαιτέρω βάθυνση της συμβολής του ΕΔΑΔ στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε, επίσης, τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα και έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα επικοινωνίας, περαιτέρω δράσεων και τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη εκσυγχρονισμού των μορφών παρέμβασης της Εταιρίας στον ψηφιακό κόσμο.
Κατά την τελευταία ημέρα το συνεδρίου (21.12.2019), στο πρωινό θεματικό
πάνελ συζητήθηκαν ζητήματα περιβαλλοντικά, ενώ στη δεύτερη και τελευταία συνεδρία εξετάστηκαν ζητήματα κυβερνοασφάλειας, ψηφιακών όπλων και διεθνούς ποινικού δικαίου. Η τρίτη ημέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας, το μέλλον της διακρατικής διένεξης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το δίλημμα ασφάλειας και η ανάγκη εμπέδωσης ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ των μη αναθεωρητικών δυνάμεων της περιοχής αποτέλεσαν κοινό τόπο για το σύνολο των παρεμβάσεων των συζητητών.