Οι προκλήσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ο μαινόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διαφοροποιείται πλέον μετά το πλήγμα στης σημαίνουσας αξίας για τη Ρωσία γέφυρας που ενώνει την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με την Ρωσία. Αν και ο τρόπος που πλήγηκε η γέφυρα στα στενά του Κερτς παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστος, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το πλήγμα ήταν ενορχηστρωμένο από την Ουκρανία, γεγονός που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βαίνει ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η απάντηση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη του πολέμου. Οι συνεχείς προειδοποιήσεις του Προέδρου της Ρωσίας ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες που έχει η χώρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, ειδικά μετά την προσάρτηση των αποσχισθείσων περιοχών που πλέον θεωρούνται από τη Ρωσία ως έδαφός της, η προέλαση ουκρανικών στρατευμάτων σε μέρος των περιοχών που έχουν καταληφθεί από το ρωσικό στρατό, η ρευστή κατάσταση που αφορά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίτζια και ευρύτερα η όλη κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο και οι όλες γεωπολιτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις του πολέμου σε ένα πλέον παγκόσμιο επίπεδο, καθιστούν την όλη κατάσταση ως ανησυχητική.

Το γεγονός, επίσης, ότι εν έτη 2022 συζητούμε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων είναι ανησυχητικό εφ’ εαυτόν. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την περίοδο ως την χειρότερη από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 όπου το πυρηνικό οπλοστάσιο των δυο υπερδυνάμεων τέθηκε σε εγρήγορση και θεωρείται ότι εκείνο το γεγονός ήταν ό,τι πιο κοντά έφτασε η διεθνής κοινότητα για ένα πλήρη πυρηνικό πόλεμο κατά την διάρκεια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια κινητοποίησης πυρηνικών όπλων, το επαπειλούμενο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών επ’ αφορμή του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει εξαλειφθεί, αν και οι αναλύσεις καταδεικνύουν ότι προ της οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων θα πρέπει η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και ο καταλογισμός ευθυνών στο ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις του πολέμου να κορυφωθούν σε σημείο που μέχρι σήμερα δεν έχουν κορυφωθεί.

Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων παραμένει ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια της Ρωσίας και από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί ότι επέχει «αποτρεπτικού» χαρακτήρα για περαιτέρω εμπλοκές στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεχομένως, η Ρωσία να επέλεγε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η επιβίωση του κράτους ή και του πολιτικού καθεστώτος απειλούνταν, κάτι που σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει αυτήν την χρονική στιγμή.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω εκτιμούμε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντεπιθέσεις εκεί όπου έχει χάσει εδάφη που έχει καταλάβει ή θα γενικεύσει τις πυραυλικές επιθέσεις της είτε εναντίον του Κιέβου είτε σε άλλους στρατηγικούς στόχους που συνδέονται μάλιστα με την παροχή οπλισμού από την Δύση στην Ουκρανία. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο επικείμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος όσον αφορά στις εξελίξεις που αφορούν όλα τα πιο πάνω θέματα

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,