Για την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού είναι μια Επιτροπή που συστήθηκε με το νόμο 180(Ι)2017 και μέχρι χτες (δηλαδή σχεδόν πέντε χρόνια μετά), με διάφορες συνθέσεις δεν είχε να παρουσιάσει οποιοδήποτε έργο, παρόλο που τον κυπριακό αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο ταλανίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ένα από τα προβλήματα του είναι οι διαιτητικές αποφάσεις και η μη χρηστή διοίκηση του συστήματος VAR.

Χτες η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της για τον αγώνα Ομόνοιας-Δόξας, ο οποίος διεξήχθη πριν τέσσερις σχεδόν μήνες, εξετάζοντας μια εντελώς αόριστη καταγγελία του προέδρου της Δόξας, για χειραγώγηση του αγώνα, ενός αγώνα που κρίθηκε στην τελευταία φάση, με γκολ από πλευράς Ομόνοιας, ενώ δευτερόλεπτα προηγουμένως η Δόξα έχασε μεγάλη ευκαιρία. Και ασφαλώς ένας αγώνας που κρίθηκε στο 97’ είναι απίθανο να ήταν προϊόν χειραγώγησης, κάτι που διαπίστωσε η Επιτροπή μετά από 4 μήνες.

Η Επιτροπή όμως δεν περιορίστηκε στη  διαπίστωση περί μη ύπαρξης χειραγώγησης. Προχώρησε στην εξέταση μιας συγκεκριμένης φάσης του 90΄ και αποφάνθηκε ότι  ο διαιτητής θα έπρεπε να σημειώσει φάουλ υπέρ της Δόξας και όχι πέναλτι υπέρ της Ομόνοιας. Όπως λέει, η ίδια οι Ερευνώντες Λειτουργοί της εξέτασαν τη φάση ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ από διάφορες κάμερες και μόνο μία κάμερα δείχνει ότι υπήρχε επιθετικό φάουλ (όλες οι άλλες κάμερες δεν δείχνουν φάουλ), το οποίο δεν υποδείχθηκε, ενώ στη συνέχεια ο τερματοφύλακας της Δόξας υπέπεσε σε πέναλτι, το οποίο μετατράπηκε σε τέρμα.Το σκορ εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την Επιτροπή, ήταν 1-1 και έγινε 2-1 και συνεπώς υπήρξε αλλοίωση του αποτελέσματος. Το σκορ ασφαλώς δεν ήταν 1-1 στο 90΄ αλλά 0-1. Από εκεί και πέρα παίχθηκαν άλλα 7 λεπτά ποδόσφαιρο  και τo 2 -1 έγινε στην τελευταία  φάση του αγώνα, και αφού προηγουμένως η Δόξα έχασε καλή ευκαιρία να σημειώσει γκολ…

Τίθεται το ερώτημα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού θα εξετάζει φάσεις αγώνων και θα αποφαίνεται επί αυτών; Θα εξετάζει αν ήταν φάουλ, αν ήταν πέναλτι αν έπρεπε να δοθεί κόκκινη κάρτα, αν ο διαιτητής με τη στάση του δενεπέτρεψε να παιχθεί πάνω από 20 λεπτά  παιγνίδι, αν προστέθηκε δίκαιος χρόνος καθυστέρησης κτλ.;

Πάντως από τον Σεπτέμβριο που διεξήχθη το παιγνίδι Ομόνοια-Δόξα έγιναν πράγματα και θαύματα με τη διαιτησία και το VAR. Είδαμε σκληρότατα φάουλ να μην τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα, είδαμε εφευρέσεις πέναλτι από το VAR, είδαμε κλείσιμο ματιών σε οφθαλμοφανή πέναλτι, είδαμε να παίζονται 20 λεπτά από τα 45, είδαμε πολλά. Για πολλά από αυτά έγιναν δηλώσεις, ενώ οι καθηγητές διαιτησίας δικαίωσαν τους παραπονούμενους σε αρκετές περιπτώσεις. Η Επιτροπή όμως δεν επενέβη αυτεπάγγελτα, όπως δικαιούται, να εξετάσει οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις και αυτό παρόλο ότι ο πρόεδρος της δήλωνε στις 9 Νοεμβρίου ότι θα εξετάζει τη διαιτησία. Συγκεκριμένα ο κ Πογιατζής είχε πει στον ΣΠΟΡ FM.

«Ανέκαθεν η διαιτησία αμφισβητείτο στην Κύπρο. Φέτος είναι λίγο πιο έντονη η κατάσταση. Από τον καιρό που αναλάβαμε καθήκοντα είχαμε εξετάσει το ενδεχόμενο για έλεγχο για κάποιες αποφάσεις διαιτητών. Ο νόμος μας εξουσιοδοτεί να ελέγχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Ελέγχουμε παράπονα και διορισμούς. Όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεμπτό πεδίο θα διεξάγεται έρευνα. Η έρευνα θα είναι στοχευμένη, για συγκεκριμένο παιχνίδι. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και κρίνουμε αν υπάρχει κάτι που αξίζει να διερευνηθεί».

Αφού φέτος είναι λίγο πιο έντονη η κατάσταση δεν είναι αργά πάντως να προχωρήσει στην εξέταση κάποιων αγώνων έστω και τώρα αν θέλει να έχει αξιοπιστία ενώπιον όλων. Ως παραδείγματα αναφέρω τους αγώνες Δόξα-Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια. Και στους δυο αυτούς αγώνες υπήρξαν πολλές αμφισβητήσεις και εντυπώσεις ότι οι διαιτητικές αποφάσεις καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων δεν θα χρειασθεί οι Λειτουργοί της να εξετάσουν πολλές φορές τις φάσεις. Δια γυμνού οφθαλμού φαίνονται.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν…..

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,