Α. Ελευθερίου: Πως η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών θα έλυνε το θέμα με τη «Λίστα Γιωρκάτζη»;

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Ελευθερίου, σε πρόσφατο του άρθρο με τίτλο  Λίστα Γεωρκάτζη (ΜΕΔ) – Αποκάλυψη χθες, υποστηρίζει ότι το ζήτημα προσωπικών δεδομένων είναι ναι μεν πολύπτυχο, αλλά από τις παρούσες περιστάσεις, η ιδιότητα των βουλευτών, ως δημόσια πρόσωπα αλλά και λόγω του εκτεταμένου δημόσιου συμφέροντος, θα έπρεπε να επιτρέπουν την λεπτομερή αποκάλυψη της λίστας Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τη λεγόμενη «Λίστα Γιωρκάτζη».

Τονίζει επίσης, ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από τη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι υπόχρεος να  – δημοσιοποιεί –  κάθε δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων (σελ. 79, Προσχέδιο – Α Τόμος 24.2.2020).

Σε δήλωσή του στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Ελευθερίου πρόσθεσε ότι «η συμβολή των ακαδημαϊκών, σε κομβικά ζητήματα της Πολιτείας, χρήζει περισσότερης αναγνώρισης στο τόπο μας». Τρανταχτό παράδειγμα του πιο πάνω, όπως είπε, αποτελεί το γεγονός ότι η διαμόρφωση προσχεδίου του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής, ξεκίνησε από την Επιτροπή Θεσμών και στη συνέχεια ανατέθηκε σε δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αντικείμενο τη νομοθετική πτυχή περί ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων, οι οποίοι ‘έδειξαν’ το δρόμο για την ολοκλήρωση ενός  τεκμηριωμένου Κώδικα.

«Εν τούτοις  ο Κώδικας, λανθασμένα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στη Βουλή και δεν έχει εφαρμοστεί  κι αν είχε εφαρμοστεί πιθανότατα δεν θα συζητούσαμε ακόμα εάν θα δημοσιοποιηθεί η όχι η Λίστα», πρόσθεσε .

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,