Ζητούμενο η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, λέει το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Παραμένει ζητούμενο η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων προκειμένου να υπάρξει διαρκής σταθερότητα την Κύπρο, δηλώνει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ενόψει της επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα.

Η Ρωσία, σημειώνεται, υποστηρίζει με συνέπεια μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό στη βάση του διεθνούς νομικού πλαισίου, που καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Επισημαίνει ότι δεν προκρίνει την αναθεώρηση του μοντέλου λύσης στην Κύπρο ούτε την αλλαγή του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι παραμένει ζητούμενο η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, προκειμένου να υπάρξει μακράς διάρκειας σταθερότητα στο νησί.

Τονίζει ότι «η απόσυρση ξένων στρατιωτικών μονάδων είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο νησί».

«Η χώρα μας υποστηρίζει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για την επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου», σημειώνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,