Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ – ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ μετά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ανέφερε με γραπτή ενημέρωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια και να υποστηρίξουν την περιοχή να προχωρήσει με την ευρωπαϊκή της πορεία. Οι ΗΠΑ τόνισαν την πλήρη υποστήριξή τους για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και ότι προτεραιότητα για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει να είναι η εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η προώθηση του κράτους δικαίου.

Αυτή η περιοχή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσαν.

Ανέφεραν επίσης ότι η μεγαλύτερη ολοκλήρωση θα ενισχύσει τη σταθερότητα και θα συμβάλει στην ευημερία των ανθρώπων της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένες στην σταθερή υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και στο κοινό έργο τους για την προώθηση της εκλογικής και συνταγματικής μεταρρύθμισης και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των κρατικών θεσμών τους.

Εξέφρασαν επίσης «τις σοβαρές τους ανησυχίες για όλο και την πιο διχαστική ρητορική στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και κάλεσαν όλα τα μέρη να σεβαστούν και να προστατεύσουν τους κρατικούς θεσμούς, να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο και να λάβουν μέτρα για την προώθηση της προόδου στην πορεία ένταξης στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μεταρρυθμίσεων». Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την ετοιμότητα τους να διευκολύνουν αυτά τα βήματα.

Οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία του διαλόγου που προωθείται από την ΕΕ, ο οποίος είναι ο βασικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της συνολικής εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην δήλωση. Μετά τις τελευταίες εβδομάδες έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενθάρρυναν και τα δύο μέρη να συμμετάσχουν σε συνεχή και διαρκή αποκλιμάκωση και να αποφύγουν ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα.

Χαιρέτισαν και υποστήριξαν τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και επανέλαβαν  ότι η βία κατά αμάχων, δημοσιογράφων, αστυνομικών ή άλλων αρχών είναι απαράδεκτη.

Κάλεσαν όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο να συνεργαστούν για να διατηρήσουν έναν στρατηγικό προσανατολισμό που αντικατοπτρίζει την επιθυμία του λαού του Μαυροβουνίου να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να πραγματοποιήσει τις ελπίδες του για ένα μέλλον στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,