Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου συμμετείχαν την Τετάρτη 29 Απριλίου σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετείχε και η Επίτροπος Μεταφορών κα Adina Vălean, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα των μεταφορών με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η Κύπρος ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19 ήταν το λιγότερο συνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ σύμφωνα με τον δείκτη συνδεσιμότητας της ΕΕ. Δεν υπήρχαν συνδέσεις ακόμη και με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Ρότερνταμ κ.λπ. Επομένως, ως Κύπρος ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους επικείμενους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των αερολιμένων, των τοπικών και ευρωπαϊκών αερομεταφορέων, των λιμένων και των ναυτιλιακών εταιρειών, σημείωσε. Ο Υπουργός Μεταφορών επισήμανε, επίσης, ότι μέχρι τώρα έχουν ληφθεί πολύ περιορισμένα μέτρα για την άμεση υποστήριξη των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τη βασική αρχή και το μήνυμα της ΕΕ, που είναι «να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε με συγκεκριμένο τρόπο την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής βοήθειας (με τη μορφή κρατικών επιχορηγήσεων, κρατικών δανείων) στα αεροδρόμια και σε αεροπορικές εταιρείες ειδικά για τη συνέχιση ή το άνοιγμα νέων δρομολογίων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την οικονομία» τόνισε ο κ. Καρούσος.
Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με συνεκτικό και ολιστικό τρόπο, καθότι τα αεροδρόμια, οι αεροπορικές εταιρείες και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας επηρεάζονται εξίσου από τους ίδιους εξωτερικούς παράγοντες. Επιπρόσθετα, ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα κατάλληλης νομοθετικής προσαρμογής προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αερομεταφορείς, στους διαχειριστές επιβατικών γραμμών και κρουαζιερόπλοιων να προσφέρουν στους επιβάτες αποζημιώσεις με τη μορφή πιστωτικών κουπονιών, ώστε να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών.
Διαβάστε επίσης: Στο “τραπέζι” της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής, νομοσχέδια για τον τουρισμό
Όσον αφορά τη ναυτιλία, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι η Κύπρος εξετάζει τόσο τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις Οδηγίες για τους ναυτικούς όσο και τη δυνατότητα να καθοριστεί ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο για τις αλλαγές των πληρωμάτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι μελετούνται ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των αλλαγών των πληρωμάτων. Στη συνέχεια, η Υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη οικονομικής στήριξης από την ΕΕ σε ναυτιλιακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση, προστασία και συντήρηση του ναυτιλιακού τομέα της ΕΕ.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση πρόκληση για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού. «Η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς, της συνδεσιμότητας και της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών. Πιστεύουμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε πρώτα και κύρια συνεκτική, εναρμονισμένη ανταλλαγή δεδομένων για την επιδημιολογική κατάσταση κάθε κράτους μέλους. Χρειαζόμαστε, επίσης, εναρμονισμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα σημεία εισόδου, όπως στα αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς και στις αεροπορικές εταιρείες, στα επιβατηγά πλοία και στα κρουαζιερόπλοια. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων σε ολόκληρη την ΕΕ θα ανακουφίσει τις ανησυχίες του κοινού και θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών εντός της Ένωσης. Στη συνέχεια, η χαλάρωση και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση του κινδύνου και θα πρέπει να πραγματοποιείται σταδιακά με συνεχή παρακολούθηση και επανεκτίμηση του κινδύνου» ανέφερε ο κ. Καρούσος.
Διαβάστε επίσης: Οδηγίες για τα δικαιώματα των επιβατών σε περιπτώσεις ακυρώσεων λόγω COVID19
Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών επισήμανε ότι η Ένωση πρέπει να δράσει άμεσα και να καταρτίσει κοινά πρότυπα και μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη που θα παρέχουν την απαραίτητη διαβεβαίωση στο κοινό ότι τα ταξίδια δεν αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία τους. Πιστεύουμε, τόνισε ο κ. Καρούσος, ότι με στενή συνεργασία, θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση και θα είμαστε προετοιμασμένοι για την πολύ δύσκολη περίοδο ανάκαμψης.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών