Πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, η τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, εκ μέρους της Ελλάδας υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και εκ μέρους του Ισραήλ ο Υπουργός Ενέργειας κ. Yuval Steinitz, στην παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε για την ιστορικής σημασίας συμφωνία των τριών χωρών, η οποία βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και προσδιορίζει τη συνεργασία των τριών γειτονικών λαών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η τριμερής συνεργασία μεταξύ των χωρών μας έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας, το οποίo εδράζεται στις ιστορικά κοινές μας αξίες, με στόχο πάντοτε την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι κοινή πεποίθηση πως οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και του ειλικρινούς διαλόγου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες, στόχους και συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους, αντί να αυτοαπομονώνονται. Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει: Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», ανέφερε συγκεκριμένα.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων είπε ότι η συμφωνία του Ζαππείου για τον EastMed έχει οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική διάσταση, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα. Τόνισε επίσης ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας -όπως αυτό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ- δεν στρέφονται κατά κανενός. «Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους. Υπό μια, όμως, βασική προϋπόθεση: Να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Ο EastMed, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένας αγωγός ενέργειας και οικονομικής προόδου, αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Και αυτό είναι μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιάς που εύχομαι σε όλους να φέρει υγεία, χαρά και προκοπή», είπε ο κ Μητσοτάκης.
Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, από κυπριακής πλευράς ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών