ΥΠΕΞ Κύπρου και Ρωσίας συζητούν για αλλαγή στη Σύμβαση Αποφυγής διπλής φορολογίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό, του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης για συζήτηση του θέματος που προέκυψε αναφορικά με την τροποποίηση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών.

Η Ρωσική πλευρά απαιτεί αναθεώρηση της Σύμβασης για αύξηση του συντελεστή φορολογίας για εισόδημα από μερίσματα και από τόκους σε 15%.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ είναι προγραμματισμένη για τις 11:00

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Ευγένιος Ευγενίου, Πρόεδρος του Κυπρορωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, ανέφερε πως η ρωσική πλευρά ζητά να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους και τα μερίσματα οι οποίοι πάνε πίσω στη Ρωσία από κυπριακές εταιρείες στο 15%, διαφορετικά θα ακυρωθεί η Σύμβαση.

«Το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η Συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά αυτή η αλλαγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα αν δεν γίνουν αντίστοιχες αλλαγές στις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», είπε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, υπάρχουν εργαζόμενοι, υπάρχουν γραφεία εξού και η μεγάλη ρωσική κοινότητα, κυρίως στη Λεμεσό, και σίγουρα αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Επεσήμανε πως μετά τις οδηγίες για τις “εταιρείες – κέλυφος”, οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που αξιοποιούν τις πρόνοιες της Σύμβασης, έχουν πραγματική παρουσία στην Κύπρο με γραφεία, προσωπικό και διοικητικά συμβούλια.

«Το πιο σημαντικό όμως, θα έλεγα, είναι πως από τη στιγμή που επιθυμούν να κάνουν την αλλαγή, τότε είναι η αλλαγή αυτή να γίνει και με άλλες χώρες», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,