Υπ. Υγείας: Οι καλοί επιδημιολογικοί δείκτες μπορούν εύκολα να ανατραπούν αν υπάρξει εφησυχασμός – Σε εξέλιξη πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων

Σε εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού απευθύνεται το εν εξελίξει πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζόμενων σε χώρους και επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν την 1η Ιουνίου και στις 9 και 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιορισμών και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σε εργαστηριακή εξέταση μέσω του προγράμματος μπορούν να υποβληθούν εργαζόμενοι σε υποστατικά, όπως είναι:

  • Γυμναστήρια
  • Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα
  • Ξενοδοχειακές μονάδες/Τουριστικά Καταλύματα
  • Υπηρεσίες Εστίασης εσωτερικού χώρου
  • Μουσεία
  • Βιβλιοθήκες
  • Αρχαιολογικοί/Ιστορικοί χώροι
  • Εργαζόμενοι σε λιμάνια και αεροδρόμια
  • Ιδιωτικά καλοκαιρινά προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και διενεργείται σε παγκύπρια βάση. Τονίζεται ότι την ευθύνη για τη διευθέτηση ραντεβού έχει ο κάθε εργαζόμενος προσωπικά και όχι οι διαχειριστές των επιχειρήσεων, ενώ την ευθύνη για την οργάνωση των ραντεβού και τη δειγματοληψία έχει το εργαστήριο που ανέλαβε τη Σύμβαση.

Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν διεκπεραιωθεί 6,165 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ο προγραμματισμός των ραντεβού συνεχίζεται. Τα στοιχεία επικοινωνίας με το εργαστήριο, καθώς και τα σημεία δειγματοληψίας αναγράφονται στον πίνακα που επισυνάπτεται.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ισχύ μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων στην κοινότητα της Κύπρου, με ορισμένα εξ αυτών να μην έχουν επιδημιολογική σύνδεση με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ή ταξιδιωτικό ιστορικό, η ανάγκη να παραμείνει ολόκληρη η κοινωνία σε επαγρύπνηση καθίσταται ακόμα πιο σημαντική.

Οι πολύ θετικοί επιδημιολογικοί δείκτες των τελευταίων εβδομάδων καθιστούν τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Ωστόσο, η εξαιρετική αυτή επιδημιολογική εικόνα, που πετύχαμε όλοι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μπορεί εύκολα να ανατραπεί εάν υπάρξει εφησυχασμός και απειθαρχία.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για να είναι δυνατός ο έλεγχος της πανδημίας στην κοινότητα, προτρέπονται οι εργαζόμενοι στις πιο πάνω επιχειρήσεις/χώρους να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να προβούν σε διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,