Ψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις του περί Φυλακών Νόμου – Δείτε τι δήλωσε ο Υπουργός

Η Βουλή ψήφισε σε νόμους τα νομοσχέδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δείτε τη γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη:

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της, ψήφισε σε Νόμους τα τρία νομοσχέδια που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατέθεσε, στη βάση των αποφάσεων της Κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι νόμοι αυτοί είναι:

1. Η τροποποίηση του ποσού της εξώδικης ποινής που θα επιβάλλεται σε παραβάτες διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, αυξάνοντας το πρόστιμο στα 300 ευρώ από τα 150 ευρώ,

2. Η τροποποίηση του περί Φυλακών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020, ώστε να επεκτείνεται η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων, στη βάση προϋποθέσεων,

3. Η τροποποίηση σειράς Κανονισμών του περί Φυλακών (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή και να επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Σημειώνω ότι η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε σήμερα ειδικά για να ψηφίσει τα τρία νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και γι’ αυτό, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών Κομμάτων, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και όλους τους άλλους βουλευτές, τόσο για  τη σύγκλιση της ειδικής αυτής συνεδρίας όσο και για την ομοθυμία που επέδειξαν στα νομοσχέδιά μας. Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό δίνουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι, κατά μέγιστο βαθμό οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες στήριξαν τα νομοσχέδια, εμπράκτως αποδεικνύοντας την ομοψυχία που επικρατεί σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που ζούμε σήμερα.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή επίσης να σημειώσω ότι και οι τρεις ανεξάρτητες εξουσίες του Κράτους, ήτοι η Εκτελεστική, η Νομοθετική και η Δικαστική, έχουν δείξει έμπρακτα την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά τους να συμβάλουν στην εφαρμογή των μέτρων για να σπάσει η αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στη Δικαστική Εξουσία, υπενθυμίζω ότι τα Δικαστήριά μας, παρά τον περιορισμό της εργασίας τους, έχουν εκδικάσει υποθέσεις που αφορούν στον περί Λοιμοκαθάρσης Νόμο άμεσα.

Τελειώνοντας, ευχαριστώ τη βουλευτή κα Αννίτα Δημητρίου, η οποία ευχαρίστως μου παραχώρησε το σχέδιο πρότασης νόμου που είχε ετοιμάσει για την επέκταση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι), το οποίο επεξεργαστήκαμε και ετοιμάσαμε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα σε Νόμο. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης και προς τους λειτουργούς του Υπουργείου μου και τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, για τη σπουδή με την οποία εργάστηκαν ώστε τα νομοσχέδια αυτά να μπορέσουν να κατατεθούν τάχιστα στη Βουλή. Τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μου εκφράζω ακόμη, για άλλη μια φορά, προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τη Νομική Υπηρεσία, για την αμεσότητα διεκπεραίωσης του νομοτεχνικού ελέγχου των τριών αυτών Νόμων, έτσι ώστε η όλη διαδικασία από τη σύνταξή των νομοσχεδίων μέχρι την ψήφισή τους από τη Βουλή, να έχει επιτευχθεί σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ημερών.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email