Προθεσμία μέχρι τον Μάιο δίνει η Βουλή στην Κυβέρνηση για να ετοιμάσει νομοσχέδιο για τον κατώτατο εθνικό μισθό διαφορετικά θα προχωρήσει η συζήτηση με τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τρία κόμματα, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγους και ΕΛΑΜ.
Στην Επιτροπή Εργασίας διαφάνηκε, με βάση ις δηλώσεις Βουλευτών, ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, οργανώσεις εργοδοτών και συντεχνίες εργαζομένων, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Όπως λέχθηκε, μόνο τέσσερα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καθορισμένο κατώτατο μισθό, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ακόμη πως το 55% των εργαζομένων στην Κύπρο δεν έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε μετά την συνεδρίαση ότι σήμερα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός μέσω διατάγματος για εννέα μόνο επαγγέλματα και ότι το ύψος του παραμένει παγωμένο από το 2012. Ανέφερε ότι από πλευράς Κυβέρνησης έγιναν δηλώσεις ότι το ν/σ θα κατατεθεί όταν η ανεργία διαμορφωθεί κάτω από το 5% και ότι η Βουλή προσπαθεί, μέσω των προτάσεων νόμου, να ασκήσει πιέσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για καθορισμό κατώτατου μισθού ανά επάγγελμα. Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, η Επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο μελέτες και θα κατατεθούν στο Υπουργικό τέλος Μαρτίου και μετά θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για ετοιμασία του τελικού κειμένου ν /σ για κατάθεση στη Βουλή.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ο θεσμός και είναι καιρός το ίδιο να γίνει και στην Κύπρο. Ανέφερε πως ο θεσμός αυτός θα βοηθήσει την οικονομία και τους εργαζόμενους και θα συμβάλει προς την κατεύθυνση εργοδότησης μεγαλύτερου αριθμού Κυπρίων.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, το κόμμα του οποίου κατέθεσε πρόταση για καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 1,125 ευρώ, δήλωσε ότι επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατό να προωθηθεί η θέσπιση του θεσμού αυτού και στη χώρα μας. Ανέφερε πως στο Ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκε πρόταση νόμου που σύντομα θα καταστεί οδηγία προς όλα τα Κ-Μ για θέσπιση κατώτατου εθνικού μισθού. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα δεν επικρατεί αισιοδοξία ότι ο κοινωνικός διάλογος θα καταλήξει κάπου αφού οι διαφωνίες των κοινωνικών εταίρων είναι μεγάλες και δεν φαίνεται να επικρατεί κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι τα κέρδη των εργοδοτών επανήλθαν στην προ κρίσης εποχή, όχι όμως οι μισθοί των εργαζομένων και ότι η αντίδραση των εργοδοτών είναι σθεναρή.
Πηγή: KYΠΕ