Υπό την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σας καλωσορίζω στην παρούσα Γενική Συνέλευση, η οποία συνεκλήθη για την εκλογή του Προέδρου και τεσσάρων Μελών του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Είναι θετικό το πρόσημο ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών συναδέλφων, ώστε, μέσω της ψηφοφορίας που έπεται, να επιλεγεί το άτομο που η πλειοψηφία εξ ημών φρονεί ότι θα ενσκήψει με προσοχή και συλλογικότητα για να αναζητήσει λύσεις στα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο και θα υπηρετήσει καλύτερα, με υπευθυνότητα, εντιμότητα, ακεραιότητα και σεβασμό στην πολυφωνία το καλό του δικηγορικού επαγγέλματος.
Εκ προοιμίου, εύχομαι η θητεία του νέου Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου να είναι αποτελεσματική, γόνιμη και ουσιαστική. Από πλευράς μου, προσβλέπω στη συνεργασία μας, όπως σε συνεργασία προσβλέπω και με τα νεοεκλεγέντα μέλη των Επιτροπών των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων, τα οποία συγχαίρω και με την ευκαιρία αυτή για την εκλογή τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στα τρία χρόνια που παρήλθαν από την τελευταία εκλογική διαδικασία για ανάδειξη της ηγεσίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, έχουν επέλθει σοβαρές νομοθετικές αλλαγές και ρυθμίσεις σε ό,τι μέχρι εσχάτως αναφερόμασταν ως «κυπριακό δικαστηριακό σύστημα». Η έκταση των αλλαγών αυτών -συμβατή και ανταποκρινόμενη στις συστάσεις που έχουν δοθεί από την Επιτροπή GRECO, το Rule of Law της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης- είναι δε τέτοια, που αναμόρφωσε εκ βάθρων το δικαστηριακό σύστημα της χώρας μας, δημιουργώντας νέο περιβάλλον για το δικαστικό και δικηγορικό οικοδόμημα, τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές, τους πολίτες, την κοινωνία.
Εξ ου και θεωρώ πως φέτος θα είναι μια χρονιά πρόκληση για το επάγγελμά μας. Από την 1η του Σεπτέμβρη, τέθηκαν σε ισχύ και οι νέοι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας που αποτελούν μια σημαντική τομή, και αντιλαμβάνομαι τις όποιες τυχόν απορίες και ερωτήματα ανακύπτουν για το πρακτικό του ζητήματος στην αρχή, διότι -ομολογουμένως- πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα μετάβασης, τόσο για τους δικηγόρους όσο και για τη δικαστική εξουσία. Θεωρώ όμως ότι με τον χρόνο και την επαγγελματική σας επάρκεια και υπευθυνότητα, οι νέοι Θεσμοί, με τις νέες εξουσίες διαχείρισης υποθέσεων, θα αποδειχθούν ποικιλοτρόπως ωφέλιμοι για την έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων, αναβαθμίζοντας και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης αλλά και το ίδιο το δικηγορικό επάγγελμα. Από πλευράς μου, ως ο εκ της θέσεως μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, εκτιμώ πως η νέα φιλοσοφία που διέπει τους Θεσμούς και η ενθάρρυνση για εξάντληση των περιθωρίων εξώδικης διευθέτησης και για συμβιβασμό καθ’ ον χρόνο η υπόθεση είναι στο δικαστήριο, είναι το πρώτο βασικό και μετρήσιμο στοιχείο επί του οποίου θα κριθεί κατά πόσον έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα της γρήγορης και αποτελεσματικής εκδίκασης των υποθέσεων από τα δικαστήρια. Θέμα στο οποίο έχετε κι εσείς, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ταχεία απονομή της με αποτέλεσμα και η γενική περί δικαίου εικόνα των πολιτών να βελτιωθεί ουσιαστικά κατά τα επόμενα χρόνια.
Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, υπάρχει αγαστή συνεργασία με τα δύο δικαστήρια τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας και είχαμε καταθέσει αρκετές εισηγήσεις για την εξοικονόμηση του δικαστηριακού χρόνου, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαστικής Εξουσίας. Βεβαίως, όπου μπορούμε να συνδράμουμε περαιτέρω δημιουργικά, υπάρχει πάντοτε η κάθε θετική διάθεση εκ μέρους μας να το πράξουμε.
Επί της μεταρρύθμισης, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι ως απόρροια της μεταρρύθμισης έχουμε, για πρώτη φορά, συναδέλφους να μετέχουν σε ανώτατα δικαστικά Σώματα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η δική μου εμπειρία και πιστεύω όλων των άλλων συναδέλφων που ήδη συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής μετά τη θέσπιση της μεταρρύθμισης, ήταν ότι οι απόψεις των δικηγόρων, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου, λαμβάνονταν υπόψη από τους συμμετέχοντες δικαστές.
Όσον αφορά στα θέματα πειθαρχικού ελέγχου των δικηγόρων, φαίνεται ότι η εργασία που παρήχθη και παράγεται από τα τρία κλιμάκια που έχουν συσταθεί και χειρίζονται υποθέσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου έχει αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα καθότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που μου έχουν κοινοποιηθεί -και είναι στοιχεία Οκτωβρίου 2023- ο όγκος των καθυστερημένων υποθέσεων έχει απαλειφθεί. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν μόνο 126 υποθέσεις που βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης από τις 1035 που «κληρονόμησε» το Πειθαρχικό Συμβούλιο πριν τρία χρόνια.
Ως προς το θέμα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου εγγραφής και εισδοχής νέων δικηγόρων στο επάγγελμα, που γνωρίζω ότι απασχολεί ιδιαιτέρως πολλούς συναδέλφους, να σας πω ότι είναι ζήτημα που επεξεργαζόμαστε στο Νομικό Συμβούλιο. Τον τελευταίο δε χρόνο, έχουν γίνει αρκετές συνεδρίες επί του θέματος, έχουν παρθεί αρκετές προκαταρτικές αποφάσεις για αλλαγές και απομένει η συμπλήρωση των κενών που παραμένουν και η συγγραφή ολοκληρωμένου κειμένου, το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση και έγκριση από τα νέα Μέλη του Νομικού Συμβουλίου.
Επανερχόμενος στα της σημερινής γενικής συνέλευσης και της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας και ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το παρόν Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το έργο που παρήγαγε, το οποίο θα αναλύσει σήμερα ο Πρόεδρος δρ Χρίστος Κληρίδης. Θεωρώ άκρως σημαντική τη συνεργασία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία είναι απαραίτητη προς όφελος του επαγγέλματός μας. Εξ ου και ελπίζω και προσβλέπω ότι θα υπάρξει από όλους αγαστή συνεργασία με το Συμβούλιο που θα εκλεγεί σήμερα, τα Μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου , όπως και με όλη την οικογένεια των δικηγόρων. Από πλευράς μου, είμαι έτοιμος να συνεισφέρω στο μέτρο των δικών μου εξουσιών σε αυτή τη συνεργασία.
Σας ευχαριστώ, προσβλέποντας στη συνεργασία όλων και ευχόμενος κάθε επιτυχία στους συναδέλφους διεκδικητές των εκλογών.
πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών