Ξεκίνησε σήμερα σε νομοθετικό επίπεδο η συζήτηση για την ποινικοποίηση του σεξισμού στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
Ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής τέθηκαν δύο προτάσεις νόμου, που αποσκοπούν στην ποινικοποίηση του σεξισμού, με την πρώτη πρόταση να έχει κατατεθεί από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, και τη δεύτερη από τη βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.
Σημειώνεται ότι η πρώτη πρόταση νόμου αποσκοπεί στη θέσπιση νομοθεσίας προς αντιμετώπιση μέσω του Ποινικού Δικαίου εκδηλούμενων δημόσια μορφών σεξισμού κατά των γυναικών, ενώ η δεύτερη στοχεύει στη θέσπιση νομοθεσίας, με την οποία ποινικοποιούνται φαινόμενα σεξισμού και σεξιστικής συμπεριφοράς κατ’ επιταγήν διεθνών συμβάσεων και συστάσεων, έτσι που να αντιμετωπισθούν απαράδεκτα φαινόμενα που μειώνουν, προσβάλλουν, απομονώνουν και προάγουν τις διακρίσεις εναντίον γυναίκας ή ομάδας γυναικών βάσει αντιλήψεων περί κατωτερότητας του γυναικείου φύλου.
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι πρέπει να εξαλειφθούν σεξιστικές συμπεριφορές και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη, σημειώνοντας ότι η ουσία δεν είναι η τιμωρία και οι κυρώσεις, αλλά η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και δρομολόγηση δράσεων και προγραμμάτων.
Όπως πρόσθεσε στόχος της ποινικοποίησης του σεξισμού «είναι η μείωση απαράδεκτων φαινόμενων που προσβάλουν, απομονώνουν και προάγουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η κ. Δημητρίου είπε ότι θα γίνει μια προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή πρόταση νόμου και οριζόντια προσέγγιση του θέματος, καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχουν δυο προτάσεις νόμου ενώπιον της Επιτροπής.
Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα καθώς στην Κύπρο δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση.
«Η εισήγηση», συμπλήρωσε, «είναι όπως δημιουργηθεί μια αρχή, που θα εποπτεύει τη διαδικασία και να αποφασίζει τη δρομολόγηση στρατηγικών και δράσεων, για να μπορεί να υπάρξει ευαισθητοποίηση γι’ αυτό το ζήτημα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα. Δημητρίου είπε ότι «σεξιστική συμπεριφορά είναι οτιδήποτε μπορεί να αναπαράγει στερεότυπα τα οποία υποκινούν βία ή διακρίσεις εις βάρος των γυναικών ή ομάδας γυναικών», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα πρέπει να στεκόμαστε μόνο στους ορισμούς ή μόνο στο λεκτικό, αλλά πρέπει να δούμε την ουσία και πως σταματά όλα αυτά, που δημιουργούν τέτοιες συμπεριφορές».
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι οι προτάσεις νόμου ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν λόγω των αυξημένων περιστατικών σεξισμού, σημειώνοντας ότι «ο σεξισμός αποτελεί εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας, μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδηγεί σε διακρίσεις και εμποδίζει την πλήρη κοινωνική ανέλιξη των γυναικών».
Πρόσθεσε ότι έχουν καταθέσει την πρόταση νόμου, προτείνοντας συγκεκριμένες ποινές, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο διαπαιδαγωγικά παρά τιμωρητικά.
Είπε ακόμα ότι στόχος είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αρχής κατά του σεξισμού, που θα αναλάβει και θα έχει την ευθύνη, για ετοιμασία στρατηγικών δράσεων και σχεδίων, που θα αντιμετωπίζουν το θέμα του σεξισμού, αλλά και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να ενοποιηθούν οι δυο προτάσεις νόμου σε μια, προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος το συντομότερο δυνατό.
Κληθείσα να αναφερθεί σε παραδείγματα σεξισμού, είπε ότι «υπάρχουν πολλά περιστατικά σεξισμού, που δεν μπορούμε να περιγράψουμε, όπως είναι και περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν και στη Βουλή, αλλά και σε επίπεδο δημόσιας και πολιτικής ζωής».
Τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι παλαιωμένες αντιλήψεις, προσθέτοντας ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά γενικά όλους τους ανθρώπους.
Πηγή: ΚΥΠΕ