Ξαναρχίζει η συζήτηση για το νέο κτήριο της Βουλής

Ξαναρχίζει η συζήτηση για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την Πρόεδρο του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου.

Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του σώματος για το 2023, η κα. Ιερωνυμίδου είπε πως έπειτα από το «πάγωμα» του θέματος κατά την πανδημία του κορωνοϊού το 2020 από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, η Αννίτα Δημητρίου έχει κάνει πολλές προσπάθειες για το ζήτημα, που χρονολογείται από το 1994.

«Έχουμε κάνει συναντήσεις με τον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Συγκοινωνιών γιατί πλέον επί τάπητος τίθεται το ζήτημα του χώρου, επειδή εκεί θα ανεγερθούν τρία νέα Υπουργεία», ανέφερε η κα. Ιεωνυμίδου. Είπε ακόμη ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα του τρόπου ανέγερσης του νέου κτηρίου και ότι ο Γενικός Ελεγκτής έκανε μερικές εισηγήσεις για το θέμα.

Όλοι οι βουλευτές έθεσαν το θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ πολλοί διερωτήθηκαν πώς και τα Υπουργεία «πρόλαβαν» τη Βουλή.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε ως λαϊκίστικη την αντίδραση στην ανάγκη η Βουλή να έχει το κατάλληλο κτήριο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε το υφιστάμενο κτήριο ως ένα «συνεχές εργοτάξιο» και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να ασκήσουμε την αναγκαία πίεση για να γίνει το νέο κτήριο της Βουλής. Και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως επιβάλλεται να προχωρήσει το νέο κτήριο της Βουλής, προκειμένου τα μέλη του σώματος να εκτελούν το έργο τους με επάρκεια, όπως είπε.

Ο Μάριος Παπαπολυβίου, Οικονομικός Διευθυντής της Βουλής, είπε πως είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι το νέο κτήριο της Βουλής θα στοιχίζει €95 εκατομμύρια, αφού, όπως είπε, στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και 10ετής συντήρηση, ενώ το κόστος ανέγερσης εκτιμάται στα €50 με €60 εκατ.

«Η Βουλή δεν έχει κτήριο, δεν είναι ότι είναι παλιό ή ακατάλληλο. Από το 1960 το κράτος δεν έχει κτίριο Βουλής, είχαμε δανειστεί ένα οίκημα προσωρινά μέχρι να χτιστεί το νέο κτίριο», είπε.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έθεσε το θέμα της τεχνολογικής επάρκειας των συστημάτων της Βουλής.

«Έχουμε πρόβλημα για τη τεχνολογική επάρκεια των συστημάτων και της τεχνολογικής υποστήριξης που έχει ο κάθε βουλευτής. Είναι όμως καιρός να πατήσουμε λίγο το πόδι μας διότι πρέπει η Βουλή να βρίσκεται σε καλύτερο σημείο όσον αφορά την τεχνολογική υποστήριξη των βουλευτών», είπε, θέτοντας επίσης και το θέμα του νομικού τμήματος της Βουλής.

Σε σχέση με το νομικό τμήμα, η κα. Ιερωνυμίδου υπενθύμισε ότι έχουν προσληφθεί άτομα και άρχισε να λειτουργεί ο νομικός τομέας. Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με το ρόλο τους και τα σημειώματα που κατήρτιζαν αναφορικά με τις προτάσεις νόμου.

Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενους προϋπολογισμούς περιλήφθηκαν κονδύλια για αγορά υπηρεσιών από έγκριτους νομικούς, κάτι που θα μπορούσε να γίνει. «Άρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης πώς θα γίνει η σύσταση ή η επανασύσταση της προσπάθειας που είχε γίνει», πρόσθεσε.

Προς νέο σύστημα ψηφοφορίας

—————————————–

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης είπε πως το υφιστάμενο σύστημα ψηφοφορίας δεν βοηθά και σημείωσε ότι ένας βουλευτής δεν γνωρίζει τι ψηφίζουν οι συνάδελφοι του.

Απαντώντας, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής είπε στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι ύψους €400.000 για αγορά ενός συστήματος στο πρότυπο άλλων Κοινοβουλίων. Λέγοντας ότι μόνο μια εταιρεία διαθέτει το εν λόγω σύστημα, η κα. Ιερωνυμίδου είπε πως «είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να εγκατασταθεί το βασικό σύστημα και θα προστίθενται μέρη αναλόγως με τις ανάγκες».

Σε σχέση με την τεχνολογική επάρκεια, η κα. Ιερωνυμίδου είπε πως υπάρχουν διαδικασίες που διέπουν αυτά τα θέματα στον δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αφού πρέπει να μελετηθούν μοντέλα για το πώς θα γίνει η τεχνολογική στήριξη του σώματος. Είπε πάντως πως για να υπάρξει η στήριξη που ισχύει σε άλλα Κοινοβούλια «μπορεί να χρειαστούν 30 υπάλληλοι».

Ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο τέταρτος που συντάσσεται σε καθεστώς οικονομικής αυτονομίας του σώματος, προβλέπει δαπάνες €31,5 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,003% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με σημείωμα της Βουλής προς την Επιτροπή, οι δαπάνες προσωπικού ανέρχονται στα €15,5 εκατ. (49,2% του συνόλου) εκ των οποίων η αποζημίωση και τα επιδόματα των βουλευτών να ανέρχεται σε €6 εκατ. Οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε €3,7 εκατ., οι μεταβιβάσεις σε €11,8 εκατ. τα πάγια σε €0,5 εκατ., ενώ προβλέπεται και κονδύλι ύψους €0,02 εκατ.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,