Οι περισσότερες προσφυγές προς την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δικαιώνονται, ενημέρωσε η Πρόεδρος της Αρχής τη Βουλή

Οι περισσότρες προσφυγές που κατατίθενται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δικαιώνονται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η Πρόεδρος της Αρχής, Έφη Παπαδοπούλου, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Αρχής.

Συγκεκριμένα, το 2022 από τις 35 συνολικά προσφυγές, 14 πέτυχαν, 5 απορρίφθηκαν, 3 αποσύρθηκαν ενώ άλλες 13 εκκρεμούν ακόμη για εξέταση. Η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των αναθετουσών αρχών είναι ότι δεν έχουν καταρτισμένο προσωπικό που να μπορεί να διαχειριστεί σωστά μία προκήρυξη, ώστε να μη δημιουργούνται βάσεις για προσφυγές. «Διερωτώμαι πώς ένας λειτουργός χωρίς εξειδίκευση μπορεί να κάνει αξιολόγηση», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι διαγωνισμοί δεν είναι απλή διαδικασία.

Κάποια από τα συχνά λάθη που έφερε ως παράδειγμα για την ακύρωση των προσφορών ήταν η μη σωστή υπογραφή των δηλώσεων και η μη καταγραφή της αιτίας απουσίας μελών του συμβουλίου αξιολόγησης προσφορών.

Η κ. Παπαδοπούλου απαντούσε σε ερώτηση των Βουλευτών Ονούφριου Κουλλά, Ανδρέα Καυκαλιά και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, εξαιτίας συχνά αβάσιμων ή σκόπιμων προσφυγών προς την Αναθεωρητική Αρχή. Οι Βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς και Ηλίας Μυρθιάνθους έθεσαν επίσης το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει σκέψη για αύξηση των τελών προσφυγής, προκειμένου να γίνουν αποτρεπτικά για όσους θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα καθυστερήσεις.

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το ύψος των τελών θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, στην οποία εκκρεμεί νομοσχέδιο της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Φωτεινής Τσιρίδου για το θέμα. Σημείωσε όμως ότι τα τέλη που καταβάλλονται στην Αρχή, συγκριτικά με τα τέλη του δικαστηρίου, είναι ήδη πολύ πιο ψηλά. Ενώ για παράδειγμα για έργα μέχρι €1 εκ. τα τέλη στο διοικητικό δικαστήριο ανέρχονται σε €300 περίπου, στην Αρχή ανέρχονται σε €4.000.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά έργα, η Πρόεδρος της Αρχής σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου να ελέγχονται τυχόν προσφυγές. «Το να διαπιστώσει κάποιος αν υπάρχουν σκόπιμες προσφυγές είναι πολύ δύσκολο», διευκρίνισε, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό αν δεν ανοιχτεί ο φάκελος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι υποθέσεις εκδικάζονται σε πολύ σύντομο χρόνο από την Αρχή και δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες της Αρχής.

Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, κατά πόσο έχουν εγκριθεί οι θέσεις που ζητούσε η Αρχή από το Υπουργείο Οικονομικών, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε ότι έχουν εγκριθεί δύο θέσεις νομικών λειτουργών, ενώ το προσωπικό που εργάζεται από της ίδρυσης της Αρχής μέχρι και σήμερα είναι αποσπασμένο από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Ανέφερε ότι έχει εγκριθεί επίσης κονδύλι για αγορά υπηρεσιών, ωστόσο δεν είναι εύκολο να αγοραστούν υπηρεσίες στον συγκεκριμένο τομέα και γι’ αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της Αρχής υπολογίζεται να κυμανθούν περίπου στις €400.000 και οι δαπάνες στις €659.018.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: