Παραδόθηκε στην ad hoc επιτροπή η λίστα Γιωρκάτζη – Αναξιόπιστο το περιεχόμενο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής

Συνέρχεται υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη  η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ). Αρχικά η συνεδρία ήταν ανοικτή και για τους δημοσιογράφους μέχρι που παραδόθηκε η λίστα στα μέλη της Επιτροπής. Μετά την παράδοση της λίστας ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε οδηγίες οι δημοσιογράφοι να εγκαταλείψουν την αίθουσα που συνεδριάζει η Επιτροπή και η συνεδρία συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών. Θα ακολουθήσει νέα συνεδρία την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση της Λίστας Γιωρκάτζη. Συμπέρασμα ήταν όλων ότι το επίπεδο της λίστας είναι πολύ χαμηλό. Περιέχει ονόματα με εξυπηρετούμενα δάνεια και ονόματα με 10 ευρώ ΜΕΔ. Όλα τα μέλη της επιτροπής έκαναν την ίδια διαπίστωση ίσως βρήκαν και άλλα στοιχεία, που δημιουργεί την εικόνα της μη αξιοπιστίας της λίστας. Χρειάζεται επικαιροποίηση και ανάλυση της λίστας. Πρέπει να συμπληρωθεί με άτομα που έχουν εγγυήσεις και πρόβλημα. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα η ώρα 10 και θα πάρει απόφαση. Εισήγηση στην Ολομέλεια την Παρασκευή. Η Κεντρική Τράπεζα επικεντρώθηκε σε μια λίστα που περιέχει και εξυπηρετούμενα δάνεια και αστεία ποσά». Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή θα ζητήσει επικαιροποίηση της λίστας από τον Κεντρικό Τραπεζίτη και μπορεί τα κόμματα να αποφασίσουν πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Συλλούρης, η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία από έξι οργανισμούς. Συγκεκριμένα η στοιχεία περιλαμβάνει στοιχεία από την Alpha Bank, την Eurobank, τον ΟΧΣ, την Τράπεζα Κύπρου, την ΚΕΔΙΠΕΣ και την Ελληνική Τράπεζα με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ενώ η επιστολή Γιωρκάτζη κάνει λόγο για ΜΕΔ, διαπίστωσε πως περιλαμβάνει στοιχεία για εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπέδειξε πως στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα πέντε βουλευτών τα δάνεια των οποίων είναι αναδιαρθρωμένα και εξυπηρετούμενα, επισημαίνοντας πως «περιλαμβάνονται και πολλά άλλα αθώων πολιτικών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής εάν η λίστα δοθεί στη δημοσιότητα, θα δοθούν τα ονόματα βουλευτών που έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια και αναδιαρθρωθήκαν. Όπως είπε εάν δοθεί η λίστα δημοσιότητα θα δοθεί όνομα βουλευτή με ΜΕΔ 10 ευρώ, επισημαίνοντας πως οι λίστες δεν διασυνδέουν εταιρίες με πρόσωπα. Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης πως «όπως δόθηκαν οι λίστες, δημιουργούνται 2 στήλες» προσθέτοντας πως « υπάρχει περίπτωση να γράφει ένα όνομα ΠΕΠ με εξυπηρετούμενο και ΜΕΔ. Δηλαδή το όνομα αυτού του ΠΕΠ να παίζει στις εφημερίδες  ως ένοχος της μεγάλης απάτης που έκανε την  στιγμή που έχει και εξυπηρετούμενο δάνειο». 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Philenews

Print Friendly, PDF & Email