Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην τελετή λήξης των μαθημάτων των Σχολείων του Τμήματος Φυλακών

Με αισθήματα ικανοποίησης παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, για να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση, τους δασκάλους και τους μαθητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν τον κύκλο της φετινής σχολικής χρονιάς.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας. Η συμμετοχή σας στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος, η εκπαίδευση του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα και είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και στην ετερογένεια του πληθυσμού των φυλακών.

Στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, ώστε να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η σύνδεσή τους τόσο με τον κοινωνικό, όσο και με τον επαγγελματικό ιστό.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ομαλή επανένταξη μετά την αποφυλάκιση και μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και της επιστροφής στις Φυλακές.

Στόχος μας, είναι να στηρίξουμε ενεργά το έργο των Φυλακών, της αναμόρφωσης και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Γι’ αυτό αναβαθμίζονται συνεχώς τα προγράμματα του Σχολείου Φυλακών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως τόσο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όσο και με τις ανάγκες της Οικονομίας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η Κυβέρνηση προχώρησε, τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα πρωτοποριακό Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε μέσα σε λίγες μέρες η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και της ΟΕΒ για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέσα σε μόλις 6 μήνες, 20 και πλέον επιχειρήσεις – μέλη της ΟΕΒ έδειξαν ενδιαφέρον για 92 θέσεις εργασίας αποφυλακισθέντων όλων των ειδικοτήτων.  Με την ευκαιρία, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω την ΟΕΒ για την άμεση ανταπόκριση για στήριξη του σχεδίου.

Η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής.

Αποτελεί προτεραιότητά μας η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η συνεχής επιμόρφωση των κρατουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναληφθεί πολλές και αξιόλογες δράσεις στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων σ’ ένα σύνθετο πολυπολιτισμικό σωφρονιστικό περιβάλλον.  Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η κοινωνική επανένταξή τους, η οποία συμβαδίζει απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους, ως προς τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η μαζική συμμετοχή των κρατουμένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ριζική αλλαγή της εικόνας και των πρακτικών των φυλακών τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να λειτουργήσει ως τόπος  αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης  σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης  και επανα-κοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2015 εφαρμόστηκε το Εσπερινό Σχολείο με  τη συμμετοχή 280 κρατουμένων.  Το 2020, στα οκτώ σχολεία των Φυλακών, συμμετείχαν 494 κρατούμενοι,  δηλαδή πέραν των ¾ του συνολικού αριθμού των κρατουμένων.

Διαρκείς είναι και οι ενέργειές μας για την επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων μέσω της λειτουργίας της Σωφρονιστικής Ακαδημίας.

Αγαπητοί Εκπαιδευτές,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εδώ παρουσία σας και τη συμβολή σας στις προσπάθειες εκπαίδευσης των μαθητών-κρατουμένων.

Με την καθοδήγηση και τη συνεργασία όλων σας, συμβάλλετε ώστε να γίνουν πραγματικότητα τόσο οι επιδιώξεις των μαθητών-κρατουμένων για μόρφωση, όσο και της Κυβέρνησης για παροχή μόρφωσης, εξειδίκευσης και απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κάθε ένα από εσάς προσωπικά που εθελοντικά ενταχθήκατε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Τμήματος Φυλακών και να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλατε για την επιμόρφωσή σας. Εύχομαι καλή συνέχεια στην πορεία σας προς τη  μόρφωση και την επαγγελματική και κοινωνική σας αποκατάσταση.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να  συγχαρώ τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους,  καθώς και  όλο το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, για την τεράστια συμβολή τους στο σημαντικό αυτό έργο.

Η συμβολή σας είναι καθοριστική στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών.

Φίλη Άννα, με συνέπεια, σοβαρότητα και αφοσίωση συμβάλλετε καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Με πολλαπλούς τρόπους, δίδετε το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερη δυνατή κοινωνική επανένταξη.

Από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειές σας για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος, ώστε να καταστήσουμε τις φυλακές ένα χώρο ασφάλειας εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,