Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο με τίτλο «Το νέο τοπίο για το ενεργειακό αύριο της Κύπρου»

Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση αποτελεί μάστιγα ανά τo παγκόσμιο, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ζωτικούς τομείς, με αποτέλεσμα η ακρίβεια, η ανεργία, η ανέχεια να δείχνουν τα «δόντια» τους σε όλες τις κοινωνίες, το ετήσιο Ενεργειακό Συμπόσιο δεν αποκτά μόνο ιδιαίτερη σημασία αλλά γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Ομολογώ λοιπόν ότι είναι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Εταιρείας Financial Media Way για να χαιρετίσω το 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ και αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τον τόπο μας στα θέματα ενέργειας. Ένα συμπόσιο που αναμφίβολα θα καταστεί και φέτος εξαιρετικά διαφωτιστικό για το νέο τοπίο, όπως διαμορφώνεται, σε συνάρτηση με το ενεργειακό αύριο της Κύπρου και αφορά στα επόμενα βήματα της χώρας μας γύρω από την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου, τις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Κύπρος μας αποτελεί κομβικό σημείο στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και δεδομένης της αναβαθμισμένης, ενεργειακά, γεωστρατηγικής της θέσης, καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και καθίσταται σημαντικός πυλώνας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να αναβαθμίσει τις πρωτοβουλίες της για συνεργασίες σε ενεργειακά θέματα και να υλοποιήσει τις ιδιαίτερα σημαντικές συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο. Η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας, στη βάση του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας, συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της αστάθειας, των αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων που ταλανίζουν διαχρονικά την περιοχή μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε επιδίωξη της Τουρκίας να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου σε θέματα ενέργειας, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απαιτεί εντονότερα διαβήματα προς τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αντιδράσει δυναμικά και αποτελεσματικά προς αναχαίτιση των απειλών και των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση, μέσα από στοχευμένες πολιτικές για την ενέργεια, καλείται με τη συμβολή και των αρμόδιων φορέω, να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των ευάλωτων ομάδων, των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ενεργειακές δράσεις που προοιωνίζουν σημαντικές προοπτικές για το ενεργειακό μας μέλλον και συνακόλουθα την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, δεδομένων των τεράστιων προοπτικών που διανοίγει η ανεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει, διά του θεσμικού της ρόλου, να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους χορηγούς αυτής της εξαίρετης εκδήλωσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι  απόψεις, οι εισηγήσεις και τα πορίσματα του συμποσίου θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο και πυξίδα για τη χάραξη του νέου τοπίου σε σχέση με το ενεργειακό αύριο της Κύπρου, η οποία καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,