Μετά από τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων, το Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή, δεν αποσύρθηκε, δήλωσε η η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη αναλαμβάνοντας την ευθύνη κάνοντας λόγο για κακή συνεννόηση.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κατά την πρωινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, είχε ενημερώσει τους Βουλευτές ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο αποσύρεται. Το Νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν.
Η ενημέρωση αυτή εκ μέρους του Υπουργείου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βουλευτών μελών της Επιτροπής Νομικών από όλα τα κόμματα. Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Μιχάλης Γιωργάλλας του Κινήματος της Αλληλεγγύης καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, είχαν επικρίνει με δηλώσεις τους τη στάση αυτή της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις του είχε εκφράσει την ελπίδα η απόσυρση του Νομοσχεδίου είναι για να επανακατατεθεί κάτι πιο γενικό ούτως ώστε να καλύπτει όλα τα ζητήματα που θα κατατίθονταν σήμερα ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, είχε εκφράσει την ετοιμότητα να εργαστούν συλλογικά οι Βουλευτές και να καταθέσουν Πρόταση Νόμου που θα περιλαμβάνει όλα τα καίρια ζητήματα του Νομοσχεδίου με στόχο να μην χαθεί χρόνος. Επίσης, κληθείς να χαρακτηρίσει πολιτικά τη στάση αυτή, είχε πει πως ήταν «επιεικώς απαράδεκτη».
Μετά από αυτή την εξέλιξη, στη Βουλή μετέβη η Υπουργός Δικαιοσύνης καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Αφού είχαν μια σύντομη συνάντηση με τους Βουλευτές της Επιτροπής εντός της αίθουσας και κεκλεισμένων των θυρών, η Υπουργός εξήλθε για να προβεί σε διευκρινήσεις, να δηλώσει πως το Νομοσχέδιο δεν είχε αποσυρθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την κακή συνεννόηση.
Η κ. Γιολίτη είπε ότι ήταν λάθος η αναφορά που έγινε το πρωί για απόσυρση του νομοσχεδίου και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό. Η πρόθεσή της, είπε, ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να μπορέσει να έρθει πίσω «με τις τροποποιήσεις που θα αντανακλούν τις δεσμεύσεις μας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και να επισπευσθεί η διαδικασία ακρόασης αυτών των υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια».
Θα είναι, συνέχισε, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν είτε σε αυτόν είτε σε άλλους νόμους για να προχωρήσει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου.
Κληθείσα να διευκρινίσει για την ανάληψη ευθύνης εάν ήταν μια λάθος συνεννόηση, η κ. Γιολίτη είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έπρεπε να είχε αποσυρθεί και ευχαρίστησε τα κόμματα για την κατανόησή τους και που δέχθηκαν τη συνέχιση της συζήτησης. «Είναι δικό μου το λάθος. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ήταν μια κακή συνεννόηση δική μου. Δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου», είπε.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται και εξήγησε πως αυτό που η κυβέρνηση σε μερικές μέρες θα φέρει ενώπιον της Βουλής, είναι τις τροπολογίες εκείνες για να προστατευθούν οι δανειολήπτες και οι ευάλωτες ομάδες «και να έχουμε επιτέλους μια Δικαιοσύνη που εκδικάζει υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Όπως ανέφερε, στόχος είναι τις επόμενες μέρες μέσα και από τις τροπολογίες της κυβέρνησης και τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής με τα άλλα πολιτικά κόμματα, να υλοποιηθεί αυτό που είναι και απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση ενός κράτους δικαίου. «Το αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περίπτωση των δανειοληπτών να τυγχάνει δίκαιης αλλά και σύντομης λύσης αλλά και σύντομων αποφάσεων», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια ισορροπία καθώς από τη θα ικανοποιηθεί το αίτημα των δανειοληπτών και από την άλλη δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται εκτεθειμένος με το πώς εξελίχθηκε σήμερα η διαδικασία, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Ας μην μένουμε σε μικροπαρεξηγήσεις. Τα θέματα αυτά τα ζούμε καθημερινά, η διευκρίνηση της Υπουργού αποκατέστησε το ζήτημα και κοιτάζουμε μπροστά».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του μετά τη διευκρίνηση της Υπουργού, είπε πως ως αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων όλων των κομμάτων στην Επιτροπή, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέκρουσαν πρύμναν, έκαναν επαναστροφή αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένους τους εαυτούς τους.
Όπως είπε, ενώ το πρωί το Υπουργείο είχε πει πως το νομοσχέδιο αποσύρεται για να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα επεξεργαζόταν επιπρόσθετες προτάσεις, και πριν από λίγο είπε πως είτε ήταν παρεξήγηση, είτε ότι δεν κατάλαβαν καλά οι βουλευτές. «Επειδή το δεν καταλάβαμε καλά, ο πρώτος διδάξας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης με το γνωστό ανέκδοτο για τα δύο κράτη που δεν είπε ποτέ σε κανένα, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έκανε δεύτερες και σοφότερες σκέψεις και το καταγράφουμε», είπε.
Ο κ. Δαμιανού είπε πως θα αναμένουν να δουν τι Νομοσχέδιο θα φέρει η Κυβέρνηση, προσθέτοντας πως η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας για το πού βρίσκονται τα αισθήματα των κυβερνώντων. Μάλλον πολύ πλησίον των τραπεζών βρίσκονται και πολύ μακριά από τους δανειολήπτες», κατέληξε.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η έντονη και άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδήγησε εσπευσμένα την Υπουργό Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Νομικών για να πει ότι η αναφορά περί απόσυρσης του νομοσχεδίου ήταν ένα καλόπιστο λάθος.
«Είναι προφανές για το ΔΗΚΟ ότι αν δεν υπήρχε η αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη», είπε και κατέληξε πως παρόλα αυτά ακόμα και αν ισχύει ότι πρόκειται για καλόπιστο λάθος, το ράβε ξήλωνε για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο δεν εμπνέει ούτε εμπιστοσύνη, ούτε σοβαρότητα για αυτούς που κυβερνούν.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως είναι φανερό ότι μετά την αντίδραση όλων των κομμάτων, η Κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και ξεκαθάρισε πως την ΕΔΕΚ δεν την ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα στην διεκπεραίωση των υποθέσεων όσο η απόδοση και απονομή δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε πως τις τροπολογίες και τις προτάσεις που έχουν θα τις καταθέσουν ούτως ή άλλως ώστε να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί και οι εκποιήσεις εκεί όπου προκαλείται αδικία στον δανειολήπτη.
Πηγή : ΚΥΠΕ