Υπ. Εξωτερικών: Δράσεις για ενεργή εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές και διπλωματικές θέσεις


Σε εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες στη διπλωματία», με αφορμή την 25η επέτειο από τη Διακήρυξη του Πεκίνου για τις γυναίκες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για τις προσπάθειες του Υπουργείου να ενσωματώσει τα δικαιώματα των γυναικών στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου με αργά και σταθερά βήματα, μετά από το διορισμό της Συμβούλου του για θέματα ισότητας φύλων Τζόζης Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την άποψη ότι η ισότητα των φύλων πρέπει να συμπεριληφθεί και να ενσωματωθεί ως οριζόντια προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική.Το Υπουργείο, όπως είπε, έχει σχεδιάσει ένα πλαίσιο δράσεων που περιλαμβάνει στοχευμένες και συγκεκριμένες δραστηριότητες για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική, ενώ είναι ενεργό σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ και άρχισε να διαμορφώνει τις απαραίτητες συνέργειες και συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ώστε να συμβάλει ενεργά στην προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης ελπίζει να είναι ενεργός παίχτης για το θέμα στην περιοχή της. «Έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας με μια σειρά ομοειδών χωρών και η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία μας είναι η Κύπρος να καταστεί ενεργός παίκτης στη διαμόρφωση πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στην ομιλία της αναφέρθηκε σε ποσοστά που καταδεικνύουν την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αλλά και στην διπλωματία διεθνώς, αλλά και ειδικότερα στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε στα σημαντικά ορόσημα για τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις τόσο στο διπλωματικό σώμα όσο και στην πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία της το 1995 από το Πεκίνο, όπου η τότε Νορβηγίδα Πρωθυπουργός Gro Harlem Brundtland ανέφερε πως όταν πρωτοβγήκε πρωθυπουργός ήταν πολιτισμικό σοκ για πολλούς Νορβηγούς, ενώ σήμερα, όπως είπε, τετράχρονα, ρωτούν τις μητέρες τους αν μπορεί ένας άνδρας να γίνει πρωθυπουργός. «Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στη ηγεσία και στην διπλωματία. Χρειαζόμαστε την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση όλων των ταλέντων του κόσμου, έτσι ώστε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του Πεκίνου», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Soreide, ανέφερε ότι παραδοσιακά η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια είναι τομείς που κυριαρχούνται από άντρες, όταν η ιδέα για τις γυναίκες ήταν να συμμετέχουν σε πιο χαμηλής πολιτική θέματα όπως οι οικογενειακές σχέσεις και τα γυναικεία θέματα. Εμείς, πρόσθεσε, πιστεύουμε στην ανάγκη της ισχυρής συμμετοχής των γυναικών σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.Συμπλήρωσε παράλληλα ότι στις γυναίκες θα πρέπει να δοθεί η αυτοπεποίθηση ώστε να ενδιαφερθούν για αυτές τις ηγετικές θέσεις. Αναφερόμενη στις πρακτικές στον νορβηγικό διπλωματικό σώμα, είπε ότι προσπαθούν να έχουν ίση εκπροσώπηση των φύλων και θα προσλάβουν περισσότερες γυναίκες αν υπάρχουν ήδη περισσότεροι άνδρες, ενώ σε περίπτωση που οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία θα γίνει το αντίθετο. Είπε επίσης ότι οι ώρες εργασίες είναι ευέλικτες για να υποστηρίζουν τη συμφιλίωση με την οικογενειακή ζωή τόσο για τις γυναίκες όσο για τους άντρες. Ανέφερε, ότι έχουν προωθηθεί γυναίκες σε κορυφαίες πρεσβείες της Νορβηγίας στο εξωτερικό, ενώ η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες χώρες για να διασφαλίζουν άδειες εργασίας και για τους/τις συζύγους των διπλωματών.

Η Κύπρια Επίτροπος στην ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο συνέδριο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δέσμευση της παρούσας Επιτροπής για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, με την παρουσία 12 γυναικών και 15 ανδρών Επιτρόπων, αλλά και στην διακήρυξη της Προέδρου της για μια «Ένωση Ισότητας». Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά για την ισότητα. Ανέφερε ακόμα ότι αρχές Μαρτίου, η Επιτροπή, θα υιοθετήσεις μια νέα στρατηγική για την ισότητα για τα έτη 2020-2024, που θα αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων που στο παρόν στάδιο υπονομεύουν την ισότητα. Είπε επίσης ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου ενισχύεται επίσης σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως και στο δικό της χαρτοφυλάκιο για την υγεία, όπου υπάρχει δέσμευση για ισότητα φύλων και αποφυγή διακρίσεων σε όλες τις ενέργειες και πολιτικές.

Η τέως Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι μοιράστηκε τις δικές της εμπειρίες ως γυναίκα που μπήκε από πολύ νέα στη διπλωματία και στην πολιτική. Όπως είπε, η πιο συχνή ερώτηση που της έκαναν ήταν πώς τα καταφέρνεις ενώ έχεις παιδιά κι εκείνη τους απαντούσε «θα ρωτούσατε την ίδια ερώτηση ένα άντρα που έχει παιδιά;». Εισηγήθηκε αύξηση της άδειας πατρότητας από την πρώτη μέρα, ως ένα μέτρο για να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών, αλλά και για να βοηθήσει τους άντρες στην οικογενειακή ζωή.Είπε επίσης ότι πρέπει να καταδειχθεί στις νεότερες γενιές ότι είναι δυνατό για τις γυναίκες να γίνουν ό,τι θέλουν χωρίς περιορισμούς. Σε αυτό όπως είπε χρειάζεται και η ευθύνη των ΜΜΕ. Ο κόσμος όπως είπε, θα πρέπει να δει αυτές τις εικόνες, αφού όσο περισσότερο παρουσιάζουμε γυναίκες στη διπλωματία, τόσο περισσότερο το ενθαρρύνουμε. Είπε επίσης ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και στους τομείς της οικονομίας. Υποστήριξε τέλος, ότι όπου συμμετέχουν γυναίκες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν λιγότερες συγκρούσεις και είναι πιο εύκολη η επίλυση διαφορών.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,