Τροποποίηση νομοθεσίας για τη χρηματοδοτική μίσθωση (Leasing)


Η  Ολομέλεια της Βουλής με  29 ψήφους υπέρ, εναντίον 14 και 2 αποχές τροποποίησε το νόμο για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) ρυθμίζοντας ζητήματα που  αφορούν  τον  τερματισμό μίσθωσης  κινητής   και   ακίνητης   ιδιοκτησίας,   καθώς   και περιπτώσεις κατά τις οποίες κινητή περιουσία αποτελεί αντικείμενο χρηματοδοτικής  μίσθωσης  και ο μισθωτής αρνείται ή αδυνατεί να την παραδώσει στον εκμισθωτή μετά τον τερματισμό της μίσθωσης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού  είπε ότι με τον νέο νόμο δεν ρυθμίζονται επαρκώς ζητήματα όπως το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού που έχει χωρίσει και το ποινικό αδίκημα της μη επιστροφής εγκαίρως ισοδυναμεί με κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, για αυτό και το ΑΚΕΛ καταψηφίζει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι ο βασικός νόμος παρουσίασε αδυναμίες και με τον νέο νόμο επιλύονται προβλήματα. Πρόσθεσε πως αν παρουσιαστούν νέα προβλήματα εδώ είμαστε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι ο νόμος διορθώνει αδυναμίες χρήσιμης οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθεσε πως με το leasing έχεις σύμβαση που έχει ημερομηνία λήξης. Η απόδειξη αδυναμίας σε μη παράδοση αντικειμένου ή ακινήτου σε μη εκπλήρωση όρων πρέπει να βαραίνει τον μισθωτή, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου εξέφρασε την άποψη ότι με τον νόμο υπεισέρχονται αλλότρια συμφέροντα για το ποιος θα αναλάβει το μίσθιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email