Καταψηφίστηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος της Βουλής που κατέθεσε το ΕΛΑΜ για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων μέχρι την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με 2 ψήφους υπέρ, 35 εναντίον και 2 αποχές.

 Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε το αίτημα των εισηγητών του ψηφίσματος, αυτό να κατατεθεί, συζητηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε  ότι το ΕΛΑΜ με το ψήφισμα αποσκοπεί ώστε η Βουλή να ασκήσει πίεση ώστε τα οδοφράγματα τα κλείσουν μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ προειδοποίησε εδώ και χρόνια τι σημαίνει στην υγεία, στα αγροτικά προϊόντα, τους παράνομους μετανάστες και στην υγεία, η διακίνηση προς και από τα κατεχόμενα και  ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε το οριστικό κλείσιμο τους, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος γιατί θα οδηγήσει το Κυπριακό και την Κυπριακή Δημοκρατία σε ναρκοπέδιο. Πρόσθεσε ότι παραπέμπει και υπονοεί διχοτόμηση και υπενθύμισε ότι με βάση το  πρωτόκολλο 10 στην ΕΕ εντάχθηκε όλο το νησί με αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι οι εισηγητές του πρέπει να κατανοήσουν ότι θα χαρίσουμε την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση στους αντιδίκους σε ευρωπαϊκές προσφυγές και το ΕΔΑΔ. Ο παράνομος χρήστης της ελληνοκυπριακής κατεχόμενης περιουσίας θα προβάλει στον προσφεύγοντα ότι με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορείς να έρθεις στην περιουσία σου.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε περαιτέρω ότι με βάση το Σύνταγμα η κοινοτική νομοθεσία υπερισχύει της εθνικής και ως εκ τούτου η όποια, ακόμα και νομοθετική ρύθμιση θα καταστεί αντισυνταγματική.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι ο κατοχικός στρατός κρατά κλειστά τα οδοφράγματα, και συμφώνησε ότι υπάρχουν κενά στους ελέγχους στα οδοφράγματα και στην επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Είπε επίσης πως αν το ΕΛΑΜ θέλει να κλείσει τα οδοφράγματα πρέπει  να πάει στην Ευρώπη να πείσει για αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη η κατάθεση του ψηφίσματος εκ μέρους των επιγόνων της ΕΟΚΑ Β’. Η κατοχή δύναμη δια των εκπροσώπων της είναι που διατηρεί τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, είπε, προσθέτοντας ότι το να υπάρχουν Ε/κ που θέλουν να κλείσουν τα οδοφράγματα συνιστά ντροπή και ύβρη. ‘Αλλοτε, πριν μερικά χρόνια κάποιοι πλειοδοτώντας στο όνομα της ένωσης επιχείρησαν διπλή ένωση, συνέχισε προσθέτοντας ότι τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, τον Απόστολο Ανδρέα και θεωρούμε ότι κάθε σημείο διέλευσης είναι ρήγμα στο κατοχικό τείχος και κτίζει το μήνυμα ότι είμαστε ένας λαός σε μια ενιαία πατρίδα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του υιοθετεί τις παραγράφους 2- 3 του ψηφίσματος  στις οποίες οι καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι καταδικάζονται και οι τουρκικές ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ.

Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ υιοθετεί πλήρως τη νομικο -πολιτική ανάλυση που έκανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και περαιτέρω έθεσε το ερώτημα αν θα ξεχάσουμε τους εγκλωβισμένους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πάρει τέτοια απόφαση, τα σύνορα της Κύπρου δεν είναι στα οδοφράγματα και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, συνέχισε.

Είπε ακόμα ότι η έγκριση του ψηφίσματος θα ήταν σοβαρότατο πολιτικό ολίσθημα. Αυτές οι απόψεις και όσοι τις υιοθετούν συνταυτίζονται με τους  γκρίζους λύκους και δυνάμεις που εισηγούνται τη διχοτόμηση της πατρίδας μας ανέφερε προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα προσυπογράψει ποτέ διχοτόμηση. Παρατήρησε επίσης ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν είναι από τα σημεία διέλευση που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές αλλά από ολόκληρη τη γραμμή αντιπαράταξης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι δεν υπάρχουν σύνορα, αλλά γραμμή κατάπαυσης του πυρός και πρόσθεσε ότι στο θέμα των οδοφραγμάτων περιέχονται πολιτικές και νομικές πτυχές. Μπορεί να ηχεί καλά σε μερίδα της κοινής γνώμης το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είπε και υπενθύμισε ότι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής επιβλήθηκε από τη Βρετανία αφού απέτυχε να περάσει τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο. Υπενθύμισε επίσης πως δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που περιορίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ζήτησε από το ΕΛΑΜ να αποσύρει τις παραγράφους 2-3 από το σχέδιο ψηφίσματος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται με το  πρωτόκολλο 10 ως η μόνη νόμιμη αρχή στην επικράτεια του νησιού, και έτσι  προέκυψε ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, συνέχισε προσθέτοντας ότι ορθώς αναφέρθηκε ότι η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών προέρχονται από όλη τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και όχι από τα οδοφράγματα. Είπε τέλος ότι το κείμενο ψηφίσματος δεν βοηθά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι τα οδοφράγματα είναι πολύπλοκο θέμα. Εξέφρασε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν αξιοποίησε δεόντως επικοινωνιακά τη διάνοιξη τους, με αποτέλεσμα αυτό που έχει συμβεί είναι να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι είναι σημεία διασυνοριακής διέλευσης. Είπε ακόμα πως γίνεται λανθασμένη εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής,  με αποτέλεσμα οικονομικές δραστηριότητες να τελούν υπό αθέμιτο ανταγωνισμών από παρόμοιες δραστηριότητες στα κατεχόμενα.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, προσεγγίζουμε εκλογές και κάποιοι ψάχνουν τρόπους να διχάσουν τον ήδη κουρασμένο με την πολιτική Κύπριο ψηφοφόρο, συνέχισε και ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη έχει θέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις για τα οδοφράγματα. Είπε τέλος ότι το κόμμα του κατά την ψηφοφορία θα τηρήσει αποχή.

Απαντώντας ο κ. Χρίστου είπε πως πρέπει να πιστωθεί στο κόμμα του, ότι το ΕΛΑΜ μιλά για κλείσιμο των οδοφραγμάτων από την ίδρυση του. Προς τον ΔΗΣΥ είπε η απάντηση περιέχεται στο βιβλίο του Γλαύκου Κληρίδη «Η κατάθεση μου», προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είπε ότι μπορούμε να προσφύγουμε στο λαό και όποια απάντηση δώσει να την εφαρμόσουμε και προς τον κ. Λουκαϊδη απάντησε ότι «ο δικός του πατέρας είναι βετεράνος του 1974 και πολέμησε τον τουρκικό στρατό».

Αίτημα του κ. Περδίκη να καταθέσει προφορική τροπολογία για τη διαγραφή από το σχέδιο ψηφίσματος των παραγράφων που προανέφερ,ε απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής ως εκτός διαδικασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email