Τον Ιανουάριο η ψήφιση του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών

Ολοκληρώνεται σχεδόν η συζήτηση του κώδικα αρχών, κανόνων δεοντολογίας και διαφάνειας των βουλευτών, ωστόσο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ψήφισής τους πριν από το τέλος του έτους, κάτι που αναμένεται να γίνει το πιθανότερο τον Ιανουάριο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζήτησε την Τετάρτη το θέμα, με τον Πρόεδρό της Ζαχαρία Ζαχαρίου να δηλώνει ότι η συζήτηση σχεδόν ολοκληρώνεται, ενώ όπως είπε, έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε να προλάβουν να ψηφιστεί προ των προϋπολογισμών, δηλαδή στις 10 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας να καταθέτει τροποποιήσεις ή εισηγήσεις για να γίνει ακόμα καλύτερος.

«Παρόλο που εμείς ως ΔΗΣΥ είμαστε έτοιμοι και σήμερα και αύριο να ψηφίσουμε τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, σεβόμενοι τις απόψεις των συναδέλφων μας συνεχίζουμε τον διάλογο με στόχο να ολοκληρωθεί το όλο κείμενο εντός της εβδομάδας ή του επόμενου δεκαημέρου και η ψήφισή του, εφόσον σταλεί ξανά στις Κοινοβουλευτικές ομάδες, εντός Ιανουαρίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε τα του οίκου μας» και ο κώδικας είναι κάτι που απουσιάζει από το κυπριακό κοινοβούλιο και αυτό υπάρχει και στις εκθέσεις της Greco ως αρνητικό σημείο για την κυπριακή Βουλή. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών κινείται ομαδικά για να ολοκληρώσει τον κώδικα πριν από τη λήξη της θητείας της, όπως και τη διαμόρφωση του Πόθεν Έσχες και το νομοσχέδιο για τους λομπίστες.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο έχει πάρει τα μηνύματα, θέλει να γίνει καλύτερο, θέλει να διορθωθεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι ένα όργανο, το οποίο βρίζουν οι πάντες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδη, ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις και τροποποιήσεις επί του τελικού προσχεδίου του κώδικα δεοντολογίας, με σκοπό τη βελτίωσή του και τη διαμόρφωση ενός κώδικα που θα ρυθμίζει τα καίρια ζητήματα που πρέπει να ρυθμίζουν τη δεοντολογία των βουλευτών.

Σημείωσε ότι έγινε πολλή δουλειά από την Επιτροπή και στόχος είναι εντός Ιανουαρίου να ψηφιστεί ο κώδικας για να κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάυλος Μυλωνάς ανέφερε ότι τόσο ο κώδικας δεοντολογίας όσο και οι προτάσεις για το Πόθεν Έσχες έχουν βασικό στόχο τον έλεγχο, το πλαίσιο λειτουργίας και κυρίως την τιμωρία. Για αυτό, όπως είπε, το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τις προσπάθειες έτσι ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στο ρητό «δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι δικαιοσύνη» και είπε ότι μέτρα κατά της διαφθοράς και διαπλοκής που καθυστερούν δεν είναι πραγματικά μέτρα για αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαπλοκής. Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και είπε ότι η υποεπιτροπή για τον κώδικα δεοντολογίας ολοκλήρωσε εδώ και εβδομάδες το έργο της. Παράλληλα ανέφερε ότι καθυστερούν τα νομοσχέδια για τα λόμπι, το Πόθεν Έσχες, την Αρχή για την Καταπολέμηση της διαφθοράς, τους μάρτυρες κατά της διαφθοράς, καθυστερήσεις που δημιουργούν την αίσθηση στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Εξέφρασε την ελπίδα όλα τα κόμματα μαζί το συντομότερο να διαψεύσουν αυτή την εικόνα αναφέροντας ότι «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,