Επ. Νομικών: Εκ νέου επεξεργασία για το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

Επεξεργασία από την αρχή θα χρειαστεί εκ νέου το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, ήταν η κοινή συνισταμένη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, που συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτησης του κειμένου του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο αυτό συνδέεται και με τις συστάσεις της επιτροπής κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), για τις οποίες η Κύπρος βρίσκεται σε καθεστώς μη συμμόρφωσης.

Στη συνεδρία, όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την άποψη πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να τύχει νέας επεξεργασίας.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της επιτροπής, βουλευτή και εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου, ότι «χρειαζόμαστε μία ώρα για κάθε άρθρο (του νομοσχεδίου)», ο οποίος παρατήρησε «αυτό τον νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης θητείας (της Βουλής)».

Σχεδόν όλοι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων ανεξάρτητων αρχών διατύπωσαν την άποψη ότι το νομοσχέδιο όπως έχει καταρτιστεί είναι προβληματικό.

Στη συνεδρία εκφράστηκαν επιφυλάξεις για πολλά ζητήματα που κυμαίνονταν από τον τρόπο καταρτισμού, τα κριτήρια και τα προσόντα των μελών της επιτροπής μέχρι και τις αρμοδιότητες.

«Το νομοσχέδιο θέλει πάρα πολύ δουλειά», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εκπροσωπείται στο ανώτατο επίπεδο, είτε της Υπουργού είτε του Γενικού Διευθυντή, αλλά σε επίπεδο εκπροσώπων, την ώρα που ζητείται από τις ανεξάρτητες αρχές να εκπροσωπούνται στο ανώτατο επίπεδο.

«Είναι δικό του νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε θέματα που ηγέρθηκαν αναφορικά με ασάφειες του νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργίου παρατήρησε χαρακτηριστικά πως «είναι η σειρά μας να αλλάξουμε τα φώτα του νομοσχεδίου».

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού παρατήρησε πως υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων όσοι συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής Νομικών, και βουλευτών και προσκεκλημένων «ότι το νομοσχέδιο το πολυδιαφημισμένο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, όπως κατατέθηκε, ποσώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις κυπριακής Πολιτείας και της κοινωνίας».

«Χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγές και είναι μια επίπονη και επίμονη προσπάθεια και στην επιτροπή Νομικών και εμείς ως ΑΚΕΛ θα κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές και βελτιώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτοί που είχαν την ευθύνη, πρωτίστως το αρμόδιο Υπουργείο, παρά το γεγονός ότι τους δώσαμε εννιά μήνες περίοδο χάριτος για να αναθεωρήσουν το αρχικό προβληματικό νομοσχέδιο».

Και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, μίλησε για προβλήματα και ασάφειες στο νομοσχέδιο.

Επομένως, αυτό που επιβάλλεται από πλευράς του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί προσωρινά, τουλάχιστον, να γίνει νέα επεξεργασία και νομοτεχνική και επί της ουσίας, να προχωρήσουμε σε ένα διάλογο γρήγορα και συλλογικά, ούτως ώστε να γίνει νομοσχέδιο που να αντιπροσωπεύει τους στόχους και τις επιδιώξεις της κοινωνίας, κατέληξε.

Με το νέο έτος η AML5

Εξάλλου στη συνεδρία συνεχίστηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταφορά της πέμπτης ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/843 για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, γνωστής και ως AML5.

Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει πρόθεση αύξησης των ποινών που προνοούνται για δήλωση ψευδών στοιχείων για τον τελικό δικαιούχο μιας εταιρείας, ή άλλης νομικής οντότητας (πρόστιμο €100.000 ή ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή και αμφότερες τις ποινές).

Η επιτροπή ζήτησε από τις εμπλεκόμενες αρχές όπως καταθέσουν τις απόψεις τους γραπτώς κατά την επόμενη συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,