Το νομικό καθεστώς της Αγγλικής Σχολής και οι υποχρεώσεις της όπως απορρέουν από αυτό, απασχόλησε για δεύτερη φορά συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Μέλη της Επιτροπής Παιδείας ζήτησαν την Τετάρτη την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να λυθεί το θέμα που προέκυψε στην Σχολή, ενώ κατά τη συζήτηση η Επιτροπή ενημερώθηκε για περιστατικά εκφοβισμού εναντίον των μελών του προσωπικού.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι συζήτησαν το θέμα της Αγγλικής Σχολής και τα προβλήματα που προκύπτουν από την σύγκρουση μεταξύ του Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής και των εκπαιδευτικών του Σχολείου.
«Δυστυχώς υπάρχει διάσταση απόψεων. Θα οδηγηθεί όπως φαίνεται η σύγκρουση περαιτέρω και θα οξυνθεί, μη αποκλειομένων και των απεργιακών μέτρων. Εμείς καλέσαμε για άλλη μια φορά τα δύο μέρη να συνεχίσουν το διάλογο, να αποτραπεί ακριβώς η σύγκρουση και η απεργία, γιατί τα μόνα θύματα θα είναι τα παιδιά, οι μαθητές της σχολής», σημείωσε.
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ενόψει και των προϋπολογισμών οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Παιδείας, θα μελετήσουν λεπτομερώς και με ακρίβεια διάφορα θέματα που προκύπτουν, όπως τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή των όσων γίνονται στην Αγγλική Σχολή και γιατί δε γίνεται, τα λεφτά που δίνονται από την κρατική χορηγία και πως διαχειρίζονται τα λεφτά αυτά το Συμβούλιο, όπως επίσης και τα τελευταία έργα που έγιναν από μέρους της Κυβέρνησης για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλα για τη στήριξη του σχολείου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η έκκληση τους, η παραίνεση τους είναι να υπάρξει η συνεννόηση μεταξύ των μερών προς όφελος πάντοτε των παιδιών του σχολείου και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
«Το ΔΣ λειτουργεί στα πλαίσια των κανονισμών που διέπουν της λειτουργίας της Σχολής. Μιας ιστορικής Σχολής, με το ιδιωτικό καθεστώς το οποίο διασαφηνίζουν αποφάσεις και δικαστηρίων και αυτό που απαιτείται είναι η συνεννόηση του προσωπικού μαζί με την Σχολή, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές. Οι όποιες ενέργειες του ΔΣ γίνονται στα πλαίσια των συμβολαίων που υπάρχουν μεταξύ της Σχολής και των μελών του προσωπικού», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που η Επιτροπή Παιδείας συζητά το θέμα της Αγγλικής Σχολής και πρόσθεσε ότι «περιμέναμε ότι μετά την πρώτη συζήτηση θα ξεκινούσε ένας διάλογος και το θέμα θα οδηγείτο σε μια διευθέτηση».
«Δυστυχώς και σήμερα ενημερωθήκαμε ότι το ΔΣ της Αγγλικής Σχολής συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά. Εκδικητικά, ετσιθελικά προσπαθεί να επιβάλει την άποψη του. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ανεκτό από την Βουλή. Και ζητούμε από τους γονείς των παιδιών της Αγγλικής Σχολής να ασκήσουν την επιρροή τους προς το ΔΣ για να σταματήσει με τις ενέργειες του να θυματοποιεί τα παιδιά και ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη για τον διορισμό και κατ΄ επέκταση τη συμπεριφορά του ΔΣ να παρέμβει επιτέλους για να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα πριν να υποχρεωθεί η Βουλή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να πάρει μέτρα», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ. Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προεδρία να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν οι «απολυταρχικές διοικήσεις» στην Αγγλική Σχολή, να σταματήσει ο «εργασιακός εκφοβισμός» και να μπει η Αγγλική Σχολή σε μια ομαλή πορεία, πάντα για το καλό των μαθητών.
Η Πρόεδρος της Οργάνωση Προσωπικού Αγγλικής Σχολής Μυρτώ Χασαποπούλου, σε δηλώσεις της είπε ότι «είμαστε εδώ για δεύτερη φορά για τα θέματα που αφορούν την Αγγλική Σχολή» και εξέφρασε λύπη διότι «το ΔΣ ερμηνεύει κατά το δοκούν τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου και θεωρεί ότι η Αγγλική Σχολή είναι ιδιωτικό σχολείο και λειτουργεί ως επιχείρηση, θέση την οποία επιβεβαίωσε η δικηγόρος της Σχολής ενώπιον του Τμήματος Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας».
«Η Αγγλική Σχολή είναι ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα με βαθιά δημοκρατική παράδοση τόσο σε επίπεδο περιεχομένου της διδασκαλίας και μάθησης όσο και σε επίπεδο σχέσεων μεταξύ ΔΣ και προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε και απαιτούμε να λειτουργεί το Σχολείο μας. Δεδομένων των πιο πάνω προβήκαμε σε καταγγελία κατά του Διευθυντή στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στο Τμήμα Εργασίας και στο Έφορο Συντεχνιών για σοβαρά περιστατικά εκφοβισμού εναντίον των μελών του προσωπικού», πρόσθεσε.
Η έκρυθμη κατάσταση στην Σχολή, είπε, συνεχίζεται και τους ανησυχεί ιδιαίτερα.
Εκπρόσωπος τον γονέων μαθητών της Αγγλικής Σχολής ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι ως γονείς βλέπουν ότι όντως τα παιδιά τους έχουν επιστρέψει στις τάξεις και πρόσθεσε ότι όπως βλέπουν, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβούλευση για επίλυση των διαφορών τους.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής Χαράλαμπος Ιωσηφίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Αγγλική Σχολή λαμβάνει χορηγίες, οι οποίες αφορούν τις μειονότητες, όπως παίρνουν και άλλα σχολεία και λαμβάνει και χορηγία η οποία αφορά το καθεστώς της. Οι χορηγίες αθροιστικά, συνέχισε, είναι €400.000.
Ο κ. Ιωσηφίδης είπε, τέλος, ότι ο μισθός του Διευθυντή δεν διαφέρει δραστικά από το μισθό που έπαιρναν οι Διευθυντές της Σχολής πριν δέκα χρόνια.
Πηγή: ΚΥΠΕ