Το κράτος δικαίου να διαφυλαχθεί, είπε Κύπριος Βουλευτής σε τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Υπό το βάρος των προκλήσεων της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει το κράτος δικαίου να διαφυλαχθεί, δήλωσε σήμερα ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου σε τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Věra Jourová και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη Didier Reynders.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων «σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η άτυπη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την πρώτη Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στη σημασία του κράτους δικαίου, ως ακρογωνιαίου λίθου κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

«Υπό το βάρος των προκλήσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει το κράτος δικαίου να διαφυλαχθεί, τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής», προστίθεται.

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς ελέγχου και αξιολόγησης της κατάστασης του κράτους δικαίου στο επίπεδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Eπεσήμανε δε πως, αν και η αξιολόγηση πρέπει να προέρχεται εκ των έσω, η Έκθεση επιτρέπει την διάγνωση και πρόληψη τυχόν παθογενειών, σημειώνοντας τον επικουρικό ρόλο της Έκθεσης, ως πηγής πληροφόρησης για κρατικούς θεσμούς, όπως την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, καθώς και για τους πολίτες.

Το σημαντικότερο, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, στα πλαίσια ενός συστήματος που επιτρέπει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των θεσμών και αρχών, ειδικότερα έχοντας υπόψη το φαινόμενο της διαφθοράς που παρατηρείται και στην Κύπρο.                          

«Τα Κοινοβούλια οφείλουν να λάβουν υπόψη, να εφαρμόσουν και να υποστηρίξουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τα συμπεράσματα της Έκθεσης, καθότι το κράτος δικαίου αποτελεί κοινή αξία και χρήζει πλήρους σεβασμού, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: ,