Το ΓΔΕΕ ακύρωσε παράταση περιοριστικών μέτρων κατά του Γιανούκοβιτς και του γιού του

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) με σημερινή του απόφαση ακύρωσε τις  πράξεις του Συμβουλίου του 2019 για παράταση των περιοριστικών μέτρων εις βάρος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Yanukovych και του γιου του σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, μετά από την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο  τον Φεβρουάριο του 2014, το Συμβούλιο της ΕΕ  υιοθέτησε, τον Μάρτιο του 2014, περιοριστικά μέτρα σε βάρος ορισμένων προσώπων, μεταξύ άλλων, του Viktor Fedorovych Yanukovych (πρώην Προέδρου της Ουκρανίας την στιγμή των διαδηλώσεων) και του γιου του, Oleksandr Viktorovych Yanukovych, Oυκρανού επιχειρηματία. Αυτά τα μέτρα, με τα οποία διατάχθηκε η δέσμευση των κεφαλαίων των οικείων προσώπων, επιβλήθηκαν αρχικά για περίοδο ενός έτους στους δύο άνδρες, για τον λόγο ότι ως προς αυτούς είχε κινηθεί στην Ουκρανία ποινική διαδικασία για εγκλήματα σε σχέση με την υπεξαίρεση ουκρανικών κρατικών κεφαλαίων και την παράνομη μεταφορά τους εκτός Ουκρανίας.

Τον Μάρτιο του 2015, το Συμβούλιο παράτεινε τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δυο αντρών  για ακόμη ένα έτος, καθώς αποτελούσαν πρόσωπα για τα οποία έχει κινηθεί ποινική διαδικασία από τις αρχές της Ουκρανίας για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων.

Με αποφάσεις της 15ης Σεπτεμβρίου 2016, το ΓΔΕΕ ακύρωσε εν μέρει τις πράξεις του Μαρτίου του 2014 ως προς το μέρος που αφορούν τα δυο πρόσωπα και απέρριψε τις προσφυγές τους αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τις πράξεις του 2015.  Με αποφάσεις της 19ης Οκτωβρίου 2017, το ΔΕΕ απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης των δυο αντρών που είχαν ασκηθεί κατά των αποφάσεων του ΓΔΕΕ.

Τον Μάρτιο των ετών 2016, 2017 και 2018, το Συμβούλιο παράτεινε για ένα έτος την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων εις βάρος των οικείων προσώπων λόγω των εκκρεμών ποινικών διαδικασιών εις βάρος τους. Τα μέτρα αυτά έχουν ακυρωθεί συστηματικά από το ΓΔΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2019, για τους ίδιους λόγους η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων παρατάθηκε εκ νέου και για μια ακόμη φορά εις βάρος τους για ένα έτος. Την νομιμότητα των πράξεων του 2019 αμφισβητούν οι δυο Ουκρανοί στις παρούσες υποθέσεις ενώπιον του ΓΔΕΕ. Τον Μάρτιο του 2020 και του 2021, πραγματοποιήθηκε νέα παράταση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά των οποίων έχουν επίσης στραφεί οι ενδιαφερόμενοι ενώπιον του ΓΔΕΕ.

Επιπλέον, το ΓΔΕΕ ακύρωσε με σημερινή του απόφαση, προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν με την οποία διαπιστώνεται ότι η μη είσπραξη εγγύησης για ορισμένες συσκευασίες ποτών που πωλούνται από μεθοριακά εμπορικά καταστήματα στη Γερμανία σε πελάτες που κατοικούν στη Δανία δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Κατά το ΓΔΕΕ, η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να υπερβεί, στο προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης, όλες τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετώπισε προκειμένου να κρίνει αν η μη είσπραξη της εγγύησης συνιστά κρατική ενίσχυση.

Τέλος το ΓΔΕΕ ανακοίνωσε ότι  ακυρώνει, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, την απόφαση της Κομισιόν με την οποία εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση της Γερμανίας υπέρ της αεροπορικής εταιρίας Condor Flugdienst. Εντούτοις, λόγω του οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί εν καιρώ πανδημίας Covid-19, το Γενικό Δικαστήριο αναστέλλει τα αποτελέσματα της ακύρωσης έως ότου η Επιτροπή εκδώσει νέα απόφαση.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,