Το ΕΔΑΔ απέρριψε αίτηση Ρώσου φυγόδικου για απόλυση από τις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου λόγω διασποράς του κορωνοϊού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με απόφασή του στις 4 Μαΐου, απέρριψε αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος απόλυσης αλλοδαπού κρατούμενου από τις Φυλακές της Κύπρου, επειδή όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε η ζωή και η υγεία του διατρέχουν κίνδυνο λόγω διασποράς του κορωνοιού στις Φυλακές. Πρόκειται για Ρώσικο φυγόδικο που κρατείται από 30/9/2019 με σκοπό την έκδοση του στη Ρωσία.

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως ακόμα και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, δεν δικαιολογείται η αποφυλάκιση του, αποδεχόμενο το επίπεδο προστασίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Διεύθυνση των Φυλακών από τις 10 Μαρτίου, καθώς και των γενικότερων συνθηκών κράτησης των κρατουμένων στις Φυλακές της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Νομική Υπηρεσία, εκπροσωπώντας το Τμήμα Φυλακών, παρουσίασε λεπτομερώς στο ΕΔΑΔ τη σειρά μέτρων που έλαβε η Διεύθυνση των Φυλακών.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, δήλωσε πως η απόφαση αυτή επικροτεί την υπευθυνότητα με την οποία το Τμήμα Φυλακών αντιμετωπίζει την παρεμπόδιση διάδοσης του κορωνοϊού και το γενικότερο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την προστασία της υγείας και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,