Τις ελληνικές θέσεις για νέο μεταναστευτικό σύμφωνο μετέφερε στην αρμόδια Επίτροπο ο Κουμουτσάκος

Τη βασική θέση εκκίνησης της Ελλάδας για το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, που θα παρουσιάσει προς διαπραγμάτευση η Κομισιόν, μετέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, στην αρμόδια Επίτροπο Ύλβα Γιόχανσον. Συγκεκριμένα ο Γ. Κουμουτσάκος συνόψισε τη θέση της Ελλάδας στο “τίποτα δεν θα είναι υποχρεωτικό, αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά”.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε τα εξής: “είχαμε μια πολύ καλή και ουσιαστική συζήτηση με την Επίτροπο Γιόχανσον. Σκοπός της παρουσίας μου εδώ και σε αυτή τη συνάντηση και στη μακρά σειρά συναντήσεων που θα έχω στις Βρυξέλλες είναι αφενός να ευαισθητοποιήσω όλους τους συνομιλητές μου, εδώ στο κέντρο λήψεως αποφάσεων της Ευρώπης, για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, ως χώρα πρώτης γραμμής. Η κατάσταση στη Λέσβο μετά την καταστροφή της Μόριας για την ανάγκη μιας ουσιαστικής αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε, αλλά και να μιλήσουμε για το επικείμενο κείμενο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου – για τη νέα μεταναστευτική πολιτική”. 

“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει στο μεταναστευτικό, τρεις ταυτόχρονες προκλήσεις και ειδικά στη Λέσβο: δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός”, σημείωσε.

“Η Ελλάδα χρειάζεται μια στήριξη διότι ακριβώς ως χώρα πρώτης γραμμής που δέχεται το ωστικό κύμα της μετανάστευσης, πρέπει να μπορεί να το αντιμετωπίσει όχι ως εθνικό δικό της πρόβλημα, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα”, τόνισε. “Και αυτή θα είναι και η βασική θεμελιώδης θέση εκκίνησής μας στη διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου – αυτό που λέμε είναι ότι δεν θα είναι τίποτα υποχρεωτικό, αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά”. 

“Υποχρεωτική διαχείριση των συνόρων και ροών στα σύνορα, αλλά και υποχρεωτική αλληλεγγύη μετεγκατάστασης και ίσης, δίκαιη κατανομής του βάρους, για να εξισορροπεί αυτή την υποχρέωση που έχουν  – και κυρίως η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής – να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο το ένα, δεν μπορούμε να έχουμε μόνο ευθύνες, χωρίς εφαρμόσιμη αλληλεγγύη”.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Γιόχανσον δήλωσε: “Οι ελληνικές Αρχές έδρασαν πολύ γρήγορα να στήσουν το νέο καταυλισμό και στεγάσουν τους πληγέντες από τη φωτιά. Σε σχέση με το μέλλον, ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κοινή μεταναστευτική πολιτική και αυτό θα παρουσιάσω την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια δύσκολη άσκηση πολιτικά, αλλά είναι απαραίτητη. Η μετανάστευση είναι φυσιολογική, πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά και δεν πρέπει να τη δραματοποιούμε. Χρειάζεται να υπάρξει υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, ξεκάθαρες διαδικασίες στα σύνορα. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, ας μην το ξεχνάμε”. 

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,