Την πρώτη άτυπη τηλεδιάσκεψη επί γερμανικής Προεδρίας ολοκλήρωσαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ πραγματοποίησαν σήμερα την άτυπη βιντεοδιάσκεψη επί γερμανικής Προεδρίας και συζήτησαν για θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου εν μέσω COVID-19, καθώς και για τον αγώνα κατά του μίσους ομιλία και της παραπληροφόρης.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπουργό Δικαιοσύνης Christine Lambrecht, η οποία προήδρευσε για πρώτη φορά του Συμβουλίου, δήλωσε  ότι “προσπαθούμε για μια ισχυρή Ευρώπη που θα είναι καλύτερα οπλισμένη ενάντια σε σοβαρές κρίσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικά τώρα, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Οι λαϊκιστές και οι ριζοσπάστες προσπαθούν να καταχραστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία οι άνθρωποι βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κορώνας”.

“Πρέπει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα της ελευθερίας με κοινοβουλευτικό έλεγχο, ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Οι ελευθερίες δεν πρέπει να περιορίζονται ακόμη και μια ημέρα περισσότερο από ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, η δημοκρατική συμμετοχή πρέπει πάντα να διατηρείται”, σημείωσε η προεδρεύουσα Υπουργός.

“Εμείς στην Ευρώπη έχουμε λάβει διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να προστατεύσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε: ο ιός συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, την υποκίνηση στη βία και τα ψεύτικα νέα, η Υπουργός  τόνισε ότι “δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η δημόσια συζήτηση παραμορφώνεται και δηλητηριάζεται”.

“Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οι ανόητες διαδόσεις  σχετικά με τα εμβόλια ή απλώς η άρνηση της ύπαρξης του ιού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Τα Youtube, Facebook και άλλοι έχουν την ευθύνη να μην επιτρέψουν την κατάχρηση ως πλατφόρμες μίσους και παραπληροφόρησης. Πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την επιβολή σαφών ευθυνών εκ μέρους των πλατφορμών. Οι εθελοντικές δεσμεύσεις και η αυτο-ευθύνη δεν αρκούν”, κατέληξε.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, οι υπουργοί Δικαιοσύνης αντάλλαξαν εμπειρίες σχετικά με το πώς αντιμετώπισαν οι πολίτες τους τους περιορισμούς των δικαιωμάτων τους. Συζήτησαν επίσης το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντέδρασαν στην κριτική, στα επιστημονικά ευρήματα και στις αποφάσεις του δικαστικού σώματος. Ο στόχος είναι να εφοδιαστούν καλύτερα οι δημοκρατίες και τα κράτη που διέπονται από το κράτος δικαίου για να αντιμετωπίσουν κρίσεις όπως η πανδημία COVID-19.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους, φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και ψεύτικες ειδήσεις εξαπλώνονται με ταχύτητα αστραπής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η άρνηση και η παραμόρφωση των γεγονότων σχετικά με τον ιό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές. Και θέτει επίσης σε κίνδυνο τα θεμέλια του δημοκρατικού λόγου και της συζήτησης. Όπως σημειώνει η προεδρία, οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία COVID-19 περιλαμβάνουν συχνά μίσος εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής ή ρατσισμού και αντισημιτισμού. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο επείγον είναι να καταπολεμηθεί η ρητορική μίσους στον Ιστό, τα ψεύτικα νέα και η παραπληροφόρηση, αναφέρει η προεδρία. Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις στρατηγικές και τα μελλοντικά μέτρα – για παράδειγμα, τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες που σχεδιάστηκε από την Κομισιόν.

Τα θέματα της προστασίας των θυμάτων και της υποστήριξης των θυμάτων της τρομοκρατίας ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Η ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η γερμανική Προεδρία θα υιοθετήσει και θα εντείνει περαιτέρω τη στρατηγική της Κομισιόν για τα δικαιώματα των θυμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,