Την προάσπιση των δικαιωμάτων οροθετικών ατόμων συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Τα προβλήματα της συνταγογράφησης φαρμάκων μέσα από το ΓεΣΥ, η υποστελέχωση της Γρηγορίου Κλινικής αλλά και η απόφαση του ΟΚΥπΥ να ζητά εξέταση για HIV ως προαπαιτούμενο για πρόσληψη προσωπικού, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής. Παράλληλα, η Επιτροπή συζήτησε και εισήγηση για θεσμοθέτηση της διαδικασίας προτεραιοποίησης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που θεωρούνται ευάλωτες.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αννίτα Δημητρίου είπε αρχικά πως η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων είναι επίκαιρη όσο ποτέ, αφού όλοι αντιλαμβάνονται τις διάφορες δυσκολίες που έχουν προκύψει ειδικά λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που υπάρχουν.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, φαίνεται πως υπάρχει μια κάποια αύξηση των αριθμών, με ειδική αύξηση των αλλοδαπών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ήδη μολυσμένοι και γίνεται αγώνας για την προστασία τους. Σημείωσε πως μέσα στην πανδημία τα οροθετικά άτομα έχουν επηρεαστεί πολύ και παρόλο που υπήρξε διευθέτηση για να λαμβάνονται τα φάρμακα απευθείας από το φαρμακείο, χρειάστηκε η κινητοποίηση των ΜΚΟ για στήριξη τους λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή της που το επίδομα που έχει θεσπιστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για οροθετικά άτομα καταγράφει συνεχώς περισσότερα άτομα και ξεκαθαρίστηκε στην Επιτροπή πως δεν επηρεάζεται κάποια άλλη επιχορήγηση. Εξέφρασε παράλληλα, την απόλυτη ικανοποίησή της για τη δράση και τις εκστρατείες των ΜΚΟ τόσο για τα κέντρα ελέγχου όσο και για άλλες δράσεις που επιχορηγούνται και από το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, δήλωσε πως υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση της Γρηγορίου Κλινικής, ειδικά τώρα λόγω πανδημίας. Η Κλινική, όπως σημείωσε, χρειάζεται μόνιμο προσωπικό που να γνωρίζει και να μπορεί να αντιμετωπίζει επαρκώς τα ζητήματα που αφορούν το AIDS. Επίσης, είπε, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αναβαθμιστούν τα φάρμακα και να βρεθεί τρόπος εγγραφής στο ΓεΣΥ με τρόπο που να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

Η κ. Δημητρίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος, όπως είπε, ζητά εξετάσεις HIV για εργοδότηση προσωπικού ως προαπαιτούμενο, κάτι που παραβιάζει την εμπιστευτικότητα και αντικρούει τη βασική αρχή ότι τα οροθετικά άτομα μπορούν και έχουν δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή και στην εργοδότηση. Για αυτό το ζήτημα, όπως είπε, έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον ΟΚΥπΥ και το θέμα θα τεθεί προς εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να ληφθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως είναι αποκαρδιωτικά και απογοητευτικά τα αποτελέσματα για τα οποία ενημερώθηκαν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων. Είπε πως ενώ υπάρχει ένα πλέγμα επαγγελματιών υγείας με πλούσια εμπειρία, νέες προτάσεις και όρεξη, εντούτοις καταγράφεται μια αδικαιολόγητη στασιμότητα.

Μιλώντας για τα διάφορα ζητήματα, η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε στο πρόβλημα στελέχωσης της Γρηγορίου Κλινικής το οποίο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, στην παροχή ενός ιδιαίτερα χαμηλού ποσού ως κίνητρο για να συνεχίσουν οι οροθετικοί τη θεραπεία και την παρακολούθηση στη Γρηγόριο Κλινική χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για αύξηση του συγκεκριμένου ποσού.

Επίσης, είπε η κ. Κουκουμά, δεν έχει προωθηθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων που λειτουργούν προληπτικά και ούτε αυτά περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ. Ακόμη, άλλο ένα πρόβλημα αποτελεί η παράλογη απαίτηση από τον ΟΚΥπΥ να ζητά εξετάσεις για σκοπούς πρόσληψης.

Η κ. Κουκουμά συνεχάρη τις ΜΚΟ που υλοποιούν τις δράσεις και τα προγράμματα τα οποία θα έπρεπε να κάνει το κράτος, σημειώνοντας πως είναι απογοητευτικό που το κράτος έχει αναθέσει σε αυτές τις οργανώσεις αυτό το ρόλο. «Η στήριξη των οροθετικών ατόμων, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, οι πολιτικές πρόληψης, δεν μπορούν να μπουν στον πάγο και ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας», είπε.

Θεσμοθέτηση προτεραιοποίησης ευάλωτων ομάδων
————————–
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης χθες την εισήγηση της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Σάβιας Ορφανίδου για παραχώρηση προτεραιότητας σε ορισμένες ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως έγκυοι, γονείς με παιδιά κάτω των 5 ετών, συνταξιούχοι και ανάπηροι, σε χώρους όπου εξυπηρετείται κοινό, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Ορφανίδου είπε πως μέχρι σήμερα υπάρχουν συστάσεις και εγκυκλίου από πλευράς Κυβέρνησης για να εφαρμόζεται η προτεραιοποίηση ατόμων με αναπηρίες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε καθώς δεν πρέπει να εναπόκειται στα ευγενικά αισθήματα και στην κοινωνική αλληλεγγύη των συμπολιτών μας η προτεραιοποίηση.

Σημείωσε ότι θα πρέπει μέσα από συγκεκριμένη θεσμοθέτηση και πολιτικές της Κυβέρνησης να μπορέσουμε να δείξουμε έμπρακτα το δικό μας σεβασμό και τη στήριξη σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες. Ανέφερε πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθεί με την Επίτροπο Νομοθεσίας, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να φέρουμε προτάσεις νόμου που να αλλάζουν τη νομοθεσία και θεσμικά πλέον να δίνουν προτεραιότητα σε αυτά τα άτομα.

«Στόχος μας πάνω απ΄ όλα πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», είπε, και πρόσθεσε πως αν υπάρξει νομοθεσία θα πρέπει να υπάρξει και μια μεταβατική περίοδος για ενημέρωση και των διαφόρων υπηρεσιών, ιδιωτικών και κυβερνητικών αλλά και των επιχειρήσεων.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,