Ο βουλευτής Κ. Ευσταθίου σε τηλεδιάσκεψη για εφαρμογή αποφάσεων ΕΔΑΔ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βόρια Μακεδονία και Σερβία. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και Εισηγητής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών της Συνέλευσης,  Κωστής Ευσταθίου, καθώς επίσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των προαναφερθέντων χωρών, άλλα μέλη της ΚΣΣΕ και τεχνοκράτες του Οργανισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ευσταθίου προήδρευσε μέρους των εργασιών της τηλεδιάσκεψης που αφορούσε στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων σε συνάρτηση με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ο ρόλος των Κοινοβουλίων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάγκη προσαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, είναι καίριας σημασίας, τόνισε ο κ. Ευσταθίου.

Ακόμα και σε περιπτώσεις, πρόσθεσε, όπου η εκτελεστική εξουσία αδυνατεί ή κωλυσιεργεί στην εκτέλεση μιας απόφασης, η νομοθετική εξουσία έχει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει, για πλήρη συμμόρφωση του κράτους με συμβατικές του υποχρεώσεις.

Καθοριστικής σημασίας, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου, αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία θεσμοθετημένου οργάνου σε εθνικό κοινοβουλευτικό επίπεδο, το οποίο να επιβλέπει τη διαδικασία τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων του κράτους όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέτοιο όργανο, στα πρότυπα της Υπεπιτροπής της ΚΣΣΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρόσθεσε, θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να επιλαμβάνεται της παρακολούθησης, σε συστηματική βάση, των εκκρεμούντων υποθέσεων ενώπιον του ΕΔΑΔ, της νομολογίας του Δικαστηρίου, καθώς και άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών, που δύναται να λάβει το Κοινοβούλιο, για την καλύτερη προβολή του έργου του Δικαστηρίου.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,