Την καθιερωμένη συζήτηση για το κράτος δικαίου, εστιάζοντας σε πέντε κράτη μέλη τα οποία ωστόσο αυτή τη φορά περιλαμβάνουν και την Ουγγαρία, συνεχίζουν την Τρίτη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι υπουργοί αρμόδιοι για ευρωπαϊκές υποθέσεις που συναντώνται στο Λουξεμβούργο.
Πριν την συνάντηση, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου, σημείωσε πως η συζήτηση για το κράτος δικαίου που καλύπτει σταδιακά όλα τα κράτη μέλη έχει συμπληρωματικό ρόλο.
Επεσήμανε πως η σημερινή συζήτηση στο Συμβούλιο «δεν αφορά διαδικασία επί παραβάσει ή πολιτική διαδικασία όπως το Άρθρο 7 το οποίο έχει ενεργοποιηθεί όπως ξέρετε για την Πολωνία και την Ουγγαρία». Όπως είπε, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητήσει τη διαδικασία που αφορά το Άρθρο 7 και την Ουγγαρία τον επόμενο μήνα.
Κατά την άφιξή του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς υπογράμμισε πως η συζήτηση για το κράτος δικαίου είναι σημαντική καθώς σε μια εποχή επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρέπει να παρατηρούμε προσεκτικά και την κατάσταση εντός της ίδιας της ΕΕ.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ληφθεί το επόμενο βήμα κατά της Ουγγαρίας στο πλαίσιο του μηχανισμού για προστασία του κοινοτικού προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου, ο κ. Ρέιντερς σημείωσε πως όπως είπε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα αποσταλεί ειδοποίηση στην Ουγγαρία εντός μερικών ημερών ή εβδομάδων, προσθέτοντας πως «είμαστε στο τέλος της διαδικασίας» και πως θα ανακοινωθεί όταν γίνει αυτό.
Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προτάσεις πολιτικής που έχουν προκύψει από τις εργασίες της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Επίσης οι υπουργοί θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος την προετοιμασία για την έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Κομισιόν για το 2022.
Την Κύπρο στη συνεδρία του ΣΓΥ εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Η συζήτηση για το κράτος δικαίου διεξάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, που σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και πρακτικών σε κάθε κράτος μέλος, ενόψει της έκδοσης της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου της Κομισιόν, που αναμένεται να εκδοθεί για τρίτη χρονιά τον Ιούλιο του 2022.
Η συζήτηση εστιάζει σε πέντε κράτη μέλη κάθε φορά, με τη συζήτηση της Τρίτης να αφορά το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Αυστρία.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν για περίπου μισή ώρα για το κάθε κράτος μέλος, με την Κομισιόν να παρουσιάζει τα ευρήματα για την κάθε χώρα στην έκθεση της για το 2021 σε τέσσερα κεφάλαια: το δικαστικό σύστημα, το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, την πολυφωνία των ΜΜΕ και συνταγματικά θέματα.
Στη συνέχεια κάθε χώρα καλείται να παρουσιάσει τις εξελίξεις όσον αφορά το κράτος δικαίου στο εσωτερικό προτού ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων. Η συζήτηση δεν οδηγεί σε έκδοση συμπερασμάτων.
Πρόκειται για την τέταρτη συζήτηση με αντικείμενο το κράτος δικαίου που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Οι προηγούμενες, τον Νοέμβριο του 2020 και τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2021 κάλυψαν την κατάσταση σε 15 χώρες: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία και τη Τσεχία, ακολούθως τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, και τέλος την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων βρίσκεται και η ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης μετά και την Ολομέλεια στις 8 – 9 Απριλίου στο Στρασβούργο, κατά την οποία οι ομάδες εργασίας Ευρωπαίων πολιτών παρουσίασαν τις επικαιροποιημένες προτάσεις τους.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις μέχρι στιγμής προτάσεις, ενόψει της έγκρισης συνολικών πακέτων προτάσεων στην Ολομέλεια της Διάσκεψης στις 29 – 30 Απριλίου και την κατάθεση τελικής έκθεσης στο Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο στις 9 Μαΐου.
Πηγή: ΚΥΠΕ