Η Βουλή με ψήφισμα τιμά την αντιφασιστική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφισμα της τιμά τη 9η του Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, καταδικάζει την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, απορρίπτει κάθε προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καλεί την κυπριακή Πολιτεία να εφαρμόσει το Ψήφισμα της 18ης Δεκεμβρίου 2019 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και το Ψήφισμα 2011/2014 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια μιας συνολικής προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών και εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ και 2 αποχές (ΕΛΑΜ).

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ζήτησε όπως αναβληθεί η ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος, λέγοντας πως το ΕΛΑΜ συμφωνεί με τη γενική φιλοσοφία του ψηφίσματος επιθυμεί να  κάνει προσθήκες. Το αίτημα του ΕΛΑΜ απορρίφθηκε από την Ολομέλεια με δύο ψήφους υπέρ και 47 εναντίον.

Το ψήφισμα κατατέθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τη 9η του Μάη 1945, που σφράγισε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και τη νίκη των λαών του κόσμου επί του φασιστικού Άξονα και των συμμάχων, τερματίζοντας έτσι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τη 9η του Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, ως πανανθρώπινο και κοσμοϊστορικό σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία και αποτίει φόρο τιμής και δόξας σε όλους τους λαούς του κόσμου που αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τον χιτλεροφασισμό και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματά του στα πεδία των μαχών και στην Αντίσταση σε όλη την Ευρώπη, διασώζοντας το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού.

Περαιτέρω με το ψήφισμα της η Βουλή τιμά τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού στο Ολοκαύτωμα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φρικαλεότητες των κατοχικών στρατευμάτων στις κατακτημένες χώρες, τους νεκρούς της πείνας και της εξαθλίωσης στα χρόνια του πολέμου, όπως τιμά με περηφάνια τη συμβολή της Κύπρου στην Αντιφασιστική Νίκη μέσα από τη στράτευση χιλιάδων Κυπρίων εθελοντών –Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- που βρέθηκαν στα πεδία των μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αγωνιζόμενοι ενάντια στο χιτλεροφασισμό.

Προσθέτοντας ότι πολλοί από τους Κύπριους που στρατεύτηκαν έδωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι, καλεί την Πολιτεία να αναδείξει περαιτέρω αυτή τη λαμπρή σελίδα της κυπριακής Ιστορίας, ιδιαίτερα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου. 

Η Βουλή με το ψήφισμά της, υπενθυμίζει ότι ο αντιχιτλερικός συνασπισμός διαμορφώθηκε από κράτη με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα και ιδεολογικό προσανατολισμό, τα οποία όμως συνειδητοποίησαν ότι ο ναζισμός συνιστά θανάσιμο εχθρό ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σημειώνει ότι ο φασισμός δεν συνιστά άποψη που μπορεί ή πρέπει να γίνεται ανεκτή στη δημοκρατία, αλλά μέγιστη και θανάσιμη απειλή για την ανθρωπότητα, για τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα.

Καταδικάζει με έντονο τρόπο την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο, είτε αυτά διακηρύσσουν ανοιχτά την ταυτότητά τους είτε τη συγκαλύπτουν, ως προσβολή προς την ιστορία της ηπείρου μας και προς τα εκατομμύρια των θυμάτων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και υπογραμμίζει ότι οι ανισότητες, η φτώχεια και η απόγνωση σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δημιουργεί το έδαφος για τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού και του νεοφασισμού.

Σημειώνει με θλίψη και ανησυχία επειδή σε μια σειρά χωρών της Ευρώπης καταγράφονται απόπειρες ιστορικού αναθεωρητισμού, άρνησης ή/και σχετικοποίησης του Ολοκαυτώματος και των άλλων ναζιστικών εγκλημάτων, ακόμα και ηρωοποίηση ντόπιων συνεργατών τους και σημειώνει ότι ο φασισμός υποβοηθείται από τον ιστορικό αναθεωρητισμό, τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, το σεξισμό, την ομοφοβία και άλλα παρόμοια ιδεολογήματα.

Ακολούθως η Βουλή με το ψήφισμα της δηλώνει ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρεί ιστορικά αβάσιμη και προκλητική την απόπειρα να διαγραφεί ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του χιτλεροφασισμού.

Διατυπώνει σεβασμό στη θυσία κάθε λαού, κάθε έθνους και κάθε ανθρώπου για την Αντιφασιστική Νίκη και υπενθυμίζει ότι η Σοβιετική Ένωση είχε τη μεγαλύτερη συμβολή με 20 εκατομμύρια νεκρούς και 30 εκατομμύρια τραυματίες. Απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να μη αλλοιώνεται η Ιστορία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ιδεολογικές ή γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Καλεί τέλος την κυπριακή Πολιτεία να εφαρμόσει το Ψήφισμα της 18ης Δεκεμβρίου 2019 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και το Ψήφισμα 2011/2014 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια μιας συνολικής προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για την καλλιέργεια συλλογικής και ατομικής αντιφασιστικής συνείδησης, για την απόρριψη των ρατσιστικών και σοβινιστικών ιδεολογημάτων, για την επικράτηση των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email