Τεχνοκρατική στήριξη για διερεύνηση των χαριστικών δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων

Τεχνοκρατική στήριξη στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) θα παρέχουν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου και η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τις παρατυπίες σε σχέση με τη λίστα Γιωρκάτζη, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος έχει πρόθεση να ζητήσει τα στοιχεία για τα χαριστικά δάνεια σε ΠΕΠ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου που παρέστη στη συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής είπε ότι για τη σύνταξη της λίστας Γιωρκάτζη φαίνεται να μην έχει ακολουθηθεί η ενδεικνυόμενη διαδικασία. Ο κ. Ηροδότου ανέφερε στην Ad Hoc, ότι οποιαδήποτε στοιχεία ή επικαιροποίηση στοιχείων που αφορούν συστημικές τράπεζες, θα πρέπει να εξασφαλιστούν μόνο μέσω του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM), ενώ για τις μη συστημικές τράπεζες είπε ότι η ΚΤ μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στις τράπεζες ζητώντας τα στοιχεία. «Είτε ζητήσετε επιπλέον στοιχεία, είτε επικαιροποίηση, εμείς για τις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πάμε στον SSM, για τις μη συστημικές θα πάμε απευθείας», είπε ο κ. Ηροδότου, υπενθυμίζοντας ότι οι συστημικές τράπεζες είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB.

Ο κ. Συλλούρης που είναι Πρόεδρος και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως η σημερινή πρώτη προκαταρκτική συνεδρία της Ad Hoc, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ήταν πολύ χρήσιμη. Πρόσθεσε ότι πρώτον βοήθησε ώστε να ξεκαθαρίσουν διαδικαστικά θέματα, νομικά θέματα και να εξεταστούν οι δυσκολίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο έργο καλείται να φέρει σε πέρας η Ad Hoc. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στη συνέχεια ότι αποδείχθηκαν πολύ βοηθητικές οι παρεμβάσεις όλων των παρευρισκόμενων, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Γενικής Λογίστριας. Διευκρίνισε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και η Γενική Λογίστρια προθυμοποιήθηκαν να παράσχουν πολύ χρήσιμη τεχνική και τεχνοκρατική στήριξη.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει και δημοσιεύσει την απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, τελικά θα δημοσιευτεί μια λίστα που με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρία της Ad Hoc, δεν καταρτίστηκε νομότυπα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει τη θέση του σε σχέση με τη λίστα και επικρίθηκε για αυτό. Πρόσθεσε πως το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους. Συνεχίζοντας να απαντά σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, υπενθύμισε ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην Ad Hoc. Τόνισε ωστόσο ότι ως Πρόεδρος της Βουλής θα διασφαλίσει όλες τις διαδικασίες ώστε η Βουλή και η πλειοψηφία των Βουλευτών να κάμουν αυτό που νομίζουν ότι είναι σωστό να κάνουν και ανεξάρτητα να διαφωνεί. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι η Ad Hoc θα συνέλθει το ταχύτερο δυνατό σε συνεδρία προγραμματισμού, στο πλαίσιο της οποίας θα αποφασίσει ποιους θα προσκαλέσει να παρουσιαστούν ενώπιον της, στις συνεδρίες της που θα ακολουθήσουν. Σημείωσε πως συγκάλεσε τη σημερινή προκαταρκτική συνεδρία ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν πλήρη αντίληψη του έργου που καλείται να διαπεραιώσει και των δυσκολιών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στον προγραμματισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για παράπονα που εξέφρασαν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα για τις αναφορές μέσω της λίστας στα πρόσωπα τους, είπε πως ο ίδιος όπως και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων παρέλαβαν επιστολές και πρόσθεσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα πρόσωπα να προχωρήσουν και στη λήψη νομικών μέτρων. Σε άλλη ερώτηση είπε πως ο ίδιος έχει διαπιστώσει πως η λίστα Γιωρκάτζη, αρχικά παράτυπα δόθηκε στον ίδιο, αφού αυτή έπρεπε να δοθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που την είχε ζητήσει και για αυτό την επέστρεψε. Περαιτέρω και αφού τη διεξήλθε για μερικά λεπτά διαπίστωσε πως δεν είναι κείμενο που μπορεί να βοηθήσει στη διεξαγωγή της οποιασδήποτε έρευνας, πρόσθεσε. Το πρώτο που θέλει να ζητήσει και θα πρέπει να κριθεί από την Ad Hoc η εξέταση του θέματος είναι τα χαριστικά δάνεια, τα δάνεια που χαρίστηκαν, και είναι δεκάδες – εκατοντάδες εκατομμύρια συνέχισε, παρατηρώντας ότι κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί η Βουλή να μην μπορεί να πάρει τη λίστα με τα χαριστικά δάνεια και να τη δημοσιοποιήσει, όταν πήρε και αποφάσισε τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,