ΓΓ ΟΟΣΑ:«Tεραστίων διαστάσεων η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας»

Η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν σύντομα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, CNBC, ο κ. Γκουρία προειδοποίησε επίσης ότι «θα έχουμε τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ είπε ακόμη ότι η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά από την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα είναι τεραστίων διαστάσεων. Σε άλλη δήλωση του ο κ. Γκουρία είπε ότι η πλέον επείγον προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι να περιορίσουμε τις απώλειες ζωών και υγείας. «Τώρα είναι η ώρα για επείγουσες και ευρείας κλίμακας απαντήσεις, που πρέπει να γίνουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε.

Μιλώντας την ίδια μέρα στο BBC, ο κ. Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ τόνισε ότι αποτελεί ευσεβή πόθο να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης ότι, αν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν και των εταιρειών που θα χρεοκοπήσουν παραμένει αβέβαιος, οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο για τα επόμενα χρόνια. «Δεν γνωρίζουμε, επίσης, πόσο καιρό θα πάρει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται ήδη», πρόσθεσε.

«Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες, και συνεπώς δεν θα υπάρχει μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελλοντική ανάκαμψη», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ ΑΠΕ -ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email